The Long Riders

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Long Riders
Generell informasjon
SjangerWestern
Prod.landUSA USA
UtgivelsesårUSA 16. mai 1980
Norge 1980
Lengde99 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 år (1980) (Norge)
Bak kamera
RegissørWalter Hill
ManusforfatterBill Bryden
Steven Smith
Stacy Keach
James Keach
ProdusentTim Zinnemann
KomponistRy Cooder
SjeffotografRic Waite
KlipperFreeman A. Davies
David Holden
Foran kamera
MedvirkendeJames Keach
Stacy Keach
David Carradine
Robert Carradine
Keith Carradine
Dennis Quaid
Randy Quaid
Christopher Guest
Nicholas Guest
FilmselskapUnited Artists
Eksterne lenker

The Long Riders er en amerikansk western fra 1980 regissert av Walter Hill. De ledende rollene spilles av James Keach, Stacy Keach, David Carradine, Robert Carradine, Keith Carradine og Dennis Quaid. Filmmusikken er ved Ry Cooder.

Filmen tar for seg legenden om Frank James og Jesse James og hans revolvergjeng som terroriserte de fleste stater i USA etter borgerkrigen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handler om western-legendene Frank og Jesse James, som sammen med Younger, Miller og Ford-brødrene utgjorde en av vestens mest fryktede røverbander. Etter flere ran kommer forfølgerne litt for tett innpå. Gjengen blir derfor enig om å splittes, men blir enige om å gjenforenes for et siste kupp. I filmens versjon blir banden gjort til folkehelter på grunn av Pinkerton-detektivenes klossete og brutale klappjakt på dem.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen vakte en del oppsikt på grunn av at de fire brødreparene i historien ble spilt av skuespillere som bestod av fire brødrepar i virkeligheten (Brødrene Keach spiller brødrene James; brødrene Caradine spiller brødrene Younger; Brødrene Quade spiller brødrene Miller, og brødrene Guest spiller brødrene Ford).

Filmen fikk relativt bra kritikker og har oppnådd hele 81% på filmsiden Rotten Tomatoes [1]. Den ble i 1980 nominert til Gullpalmen ved Filmfestivalen i Cannes. Filmen hadde moderat publikumssuksess og tjente inn ca. $23 millioner ved amerikanske kinoer [2].

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]