Hopp til innhold

The Great Wall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Great Wall
Generell informasjon
GenreActionfilm, eventyrfilm, science fiction-film, dramafilm, fantasyfilm
Utgivelsesår2017
NasjonalitetUSA, Kina
Lengde103 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiZhang Yimou[1] Rediger dette på Wikidata
ManusTony Gilroy, Doug Miro[2] Rediger dette på Wikidata
TemaDen kinesiske mur
Produsent(er)Jon Jashni, Charles Roven
MusikkRamin Djawadi Rediger dette på Wikidata
FotoStuart Dryburgh Rediger dette på Wikidata
KlippCraig Wood Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeMatt Damon,[1] Andy Lau,[3] Willem Dafoe,[3] Pedro Pascal, Jing Tian, Luhan, Zhang Hanyu, Eddie Peng, Lin Gengxin, Ryan Cheng, Huang Xuan, Cheney Chen, Wang Junkai, Numan Acar,[2] Mackenzie Foy, Johnny Cicco Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapUniversal Pictures Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Universal Pictures
UIP-Dunafilm[4]
Budsjett150 000 000 USD Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning334 933 831 USD (globalt)[5] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)12. januar 2017 (Tyskland)[6]
16. desember 2016 (Kina)[7]
17. februar 2017 (USA)[7]
5. januar 2017 (Ungarn)[4]
Eksterne lenker

The Great Wall er en amerikansk-kinesisk mystisk sci-fi-actionthriller fra 2016. Historien er lagt til det 15. århundre i Kina, og sentrerer seg rundt mysteriet om det å bygge Den kinesiske mur samtidig som enorme mytiske skapninger angriper jorden. Filmen er regissert av Yimou Zhang, manus ble skrevet av Tony Gilroy, og har Matt Damon og Andy Lau i hovedrollene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Under Keiser Renzong av Songs regjeringstid reiser en gruppe europeiske leiesoldater til Kina, for å lete etter krutt. Men ett par mil nord for den kinesiske mur blir de angrepet av et monster. Bare den irske William Garin og spanjolen Pero Tovar overlever. De kutter av monsterets arm, og tar den med seg. Når de når den kinesiske mur, blir de tatt til fange av den navnløse orden - ledet av general Shao og strategen Wang. Ordenen eksisterer for å bekjempe Tao Tie, fremmede monstre som ankom jorden på grunn av en meteoritt. De går til angrep en gang hvert seksti år. Men nå blir ordenens befal overrasket over monstrenes første angrep, som de mener har kommet en uke for tidlig.

Kort tid etter angriper en horde av Tao Tie den kinesiske mur. Under slaget blir Garin og Tovar befridd av Ballard, en annen europeer som kom østover 25 år tidligere. Men han ble internert ved muren, og tjenestegjør nå som lærer i engelsk og latin. Garin og Tovar viser fantastiske kamp-ferdigheter, og redder livet til den unge krigeren Peng Yong samtidig som de tar livet av to monstre - noe som gir dem respekt fra resten av ordenen. Begge sider lider store tap før monstrenes dronning avbryter resten av angrepet. De tre europeerne planlegger i all hemmelighet å stjele krutt, og flykte under neste monster-angrep. Den kvelden når to Tao Tie toppen av muren. General Shao blir drept, og kommandør Lin blir ansvarlig for den navnløse orden. Rundt denne tiden kommer en utsending fra hovedstaden med en eldgammel bokrull som antyder at monstrene kan bli pasifisert av magneter.

Wang mener steinen Garin bærer gjorde ham i stand til å drepe en Tao Tie han møtte. For å teste denne hypotesen foreslår Garin at de fanger en Tao Tie i live, og han går med på å hjelpe dem under oppdraget. Dette forsinker flukt-planene deres, og gjør Tovar sint. Men likevel hjelper han Garin, til tross for Ballards protester. Under en ny kamp klarer de å fange et monster, og bruker en magnet på den. Dette beviser hypotesen deres. Imidlertid gjør den keiserlige utsendingen krav på skapningen, og tar den med til hovedstaden for å presentere den for keiseren. Det avsløres at de tidligere angrepene hadde vært en distraksjon slik at Tao Tie kunne grave en tunnel ved foten av den kinesiske mur. Tovar og Ballard stjeler svartkrutt og kommer seg unna. Men de slår Garin bevisstløs, når han forsøker å stoppe dem.

Garin blir deretter arrestert av den navnløse orden for sitt tilsynelatende svik mot ordenen, og blir låst inne ved muren. Et stykke unna velger Ballard å forråde Tovar or forlater ham. Ballard blir senere tatt til fange av banditter, som ved et uhell antenner kruttet deres - noe som dreper både Ballard og alle kjeltringene. I hovedstaden presenterer utsendingen den fangede Tao Tie til keiseren. Men skapningen våkner og avslører sin egen posisjon til sin egen leder, som gir signal til Tao Tie om å gå til angrep. Den navnløse ordenen skynder seg til hovedstaden, og Lin slipper Garin løs fra fangenskap. De legger en plan om å detonere eksplosiver, for å drepe dronningen over Tao Tie - noe som vil føre til at resten av horden kommer til å dø.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.filmaffinity.com/es/film465064.html; besøksdato: 20. mai 2016.
  2. ^ a b (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  3. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt2034800/fullcredits; besøksdato: 20. mai 2016.
  4. ^ a b nmhh.hu[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ (på en) Box Office Mojo, Wikidata Q223142, https://boxofficemojo.com 
  6. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 3. januar 2017[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ a b Internet Movie Database[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]