Keiser Renzong av Song

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Keiser Renzong av Song
Renzong.jpg
Født30. mai 1010Rediger på Wikidata
KaifengRediger på Wikidata
Død30. april 1063Rediger på Wikidata (52 år)
KaifengRediger på Wikidata
Gravlagt 永昭陵Rediger på Wikidata
Ektefelle
10 oppføringer
Guo[1], Cao[1], Wencheng, Zhaojie guifei, Yu-defei, Feng xianfei, Zhaoshu guifei, Consort Zhang, Zhang Shi[1], Miao Shi[1]Rediger på Wikidata
Far Keiser Zhenzong av SongRediger på Wikidata
Mor Consort LiRediger på Wikidata
Søsken Princess Huiguo, Princess Shengguo Dazhang, Zhao You, Zhao QiRediger på Wikidata
Barn
22 oppføringer
Zhao Fang, Zhao Xin, Zhao Xi, Tang, Shang, Xu, Luguo, Luqin, Chen, Fukang, Zhen, Gun, Yu, Deng, Chu, Baoshou, Zhao Shi, Zhao Xin, Zhao Fang, Zhao Xi, Zhao Shi (Wife of Guo Xian Qing), Zhao Shi(Wife of Cao Shi )Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Hersker, aristokratRediger på Wikidata
Nasjonalitet Song-dynastiet, Northern Song DynastyRediger på Wikidata

Sòng Rénzōngs keiserinne Cisheng Guangxian, her sammen med to tjenere.

Keiser Rénzōng av Sòng (kinesisk: 宋仁宗; hanyu pinyin: Sòng Rénzōng; født 30. mai 1010, død 30. april 1063), født Zhào Zhēn (趙禎), var den fjerde keiser av det kinesiske Nordlige Song-dynastiet fra 1022 til 1063.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var en av sønnene til den tidligere keiseren, Zhenzong. Til tross for sin lange regjeringsperiode på over 40 år, er ikke Rénzōng særlig kjent som en Kinas keisere.

Virke[rediger | rediger kilde]

Rénzōngs tid markerte høydepunktet for Sòngs innflytelse og makt, men også begynnelsen på dynastiets langvarige tilbakegang, som kom til å vare de neste 150 årene.

En mulig årsak til Sòngs tilbakegang er tolkningen av sin egen utenrikspolitikk. Sòng-dynastiets offisielle politikk på denne tiden var pasifistisk, som førte til at militæret ble svekket. Xixia-riket brukte svekkelsen til sin fordel og utkjempet en begrenset krig mot Sòng nær grenseområdene i nordvest.

Da Rénzōng kom til makten utstedte han dekreter om å styrke militæret, og han brukte også mye ressurser på bestikkelser til Liao-dynastiets regjering, siden landet var en fiende av Xixia som han håpet kunne sikre sikkerheten til Sòng-Kina.

Denne politikken kom til å koste Sòng mye. Skattene ble økt og bøndene levde i en varig fattigdom. Dette førte til organiserte opprør over store deler av landet, og dermed til at regjeringen mistet mye makt.

Rénzōng døde av sykdom i 1063, femtito år gammel, og hadde ingen arvtager. Hans tempelnavn (Rénzōng), betyr "Humane forfader."

Æranavn[rediger | rediger kilde]

Hans lange herskerperiode ble inndelt i hele ni æranavn:

 • 1023-1032 : Tiansheng (天聖)
 • 1032-1033 : Mingdao (明道)
 • 1034-1038 : Jingyou (景祐)
 • 1038-1040 : Baoyuan (寶元)
 • 1040-1041 : Kangding (康定)
 • 1041-1048 : Qingli (慶曆)
 • 1049-1054 : Huangyou (皇祐)
 • 1054-1056 : Zhihe (至和)
 • 1056-1063 : Jiayou (嘉祐)

Hans mausoleum er i gravkomplekset for det nordlige Song i Gongyi.

Legende[rediger | rediger kilde]

1300-tallsverket Fortellinger fra myrlandet, et eventyrlig røverepos med en rekke tråder til virkeligheten ble de første 23 år av Renzongs styre kjent som «de tre overflods era». Men den ble etterfulgt av en stor pestilens omkring år 1048 som desimerte folketallet kraftig. Det var bare bønnene til taoistenes «Guddommelige Læremester» som fikk pesten til å slippe taket til slutt. Den keiserlige emissar som var blitt sendt til «den guddommelige læremesters» kloster trådte skjødesløst inn i «Undertrykkelse av Demonene-hallen», i den tro at historiene om demoner var en bløff for å narre godtroende mennesker.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c d China Biographical Database
 2. ^ Shi Nai'an and Luo Guanzhong, translated by Sidney Shapiro (1993). Outlaws of the Marsh (Volume I, Chapter 1). Foreign Languages Press, Beijing. ISBN 7-119-01662-8. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Zhenzong 
宋朝皇帝
Keiser av Kina (Song-dynastiet)

Etterfølger:
 Yingzong