The Evil Dead

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Evil Dead
Generell informasjon
SjangerSkrekk
Prod.landUSA
Utgivelsesår1981
Lengde1 t. 25 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørSam Raimi
ManusforfatterSam Raimi
ProdusentSam Raimi
Bruce Campbell
Robert Tapert
KomponistJoseph LoDuca
SjeffotografTim Philo
Foran kamera
MedvirkendeBruce Campbell
Annen informasjon
Filmformat1,37:1
FilmselskapRenaissance Pictures
Premiere(r)15. oktober 1981 (USA)
Eksterne lenker

The Evil Dead er en amerikansk skrekkfilm fra 1981 skrevet og regissert av Sam Raimi, med Bruce Campbell i hovedrollen. Filmen blir regnet som en klassiker innen sjangeren.

Handling[rediger | rediger kilde]

Fem venner skal tilbringe en helg i en hytte i en skog i Tennessee. Det de ikke vet er at hyttens tidligere beboer var en professor som har funnet Dødens bok. Vennene finner boken i hyttens kjeller og spiller av et bånd med oversettelsen av innholdet. Da vekker de til live ondskapen som finnes i skogen rundt hytten, og en etter en blir de drept og gjort om til deadites. Filmen slutter med at skogens usynlige ondskap kommer farende mot den siste overlevende, Ash (Campbell).

Roller[rediger | rediger kilde]

  • Bruce Campbell .... Ashley 'Ash' J. Williams
  • Ellen Sandweiss .... Cheryl
  • Richard DeManincor .... Scotty
  • Betsy Baker .... Linda Williams
  • Theresa Tilly .... Shelly

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter å ha skrevet en skoleoppgave om Necronomicon (lat. «de dødes bok») av H.P. Lovecraft, bestemte Sam Raimi seg for å skrive en film sentrert rundt boken. Sammen med kompisene Bruce Campbell og Robert Tapert dannet de filmselskapet Renaissance Pictures for å filme manuset. De hadde imidlertid ikke nok penger til å finansiere en helaftens spillefilm, og for å skaffe investorer filmet de en kortere versjon av historien, kalt Within The Woods. Denne ble vist rundt omkring Detroit, og klarte tilslutt å skaffe de et budsjett på $375.000. Et filmteam på 37 mennesker ble samlet, og filmen ble skutt over en periode på tre måneder. De ville opprinnelig filme i Michigan, men siden de mente det ville bli for kald (de begynte i november 1979) der flyttet de produksjonen til Tennessee. Den vinteren var det unaturlig varmt i Michigan, og unormalt kaldt i Tennessee. Med i crewet var spesialeffektmannen Tom Sullivan, og filmens suksess skyldtes mange av hans realistiske løsninger. Filmingen skulle i utgangspunktet ta seks uker, men ble utvidet til tolv. Men det tok allikevel to år før filmen var ferdig. I løpet av den tiden var budsjettet for lengst brukt opp, og guttene måtte ta mange ekstrajobber for at ikke filmplanene skulle stoppe helt opp.

Filmen hadde premiere på Redford Theatre i Detroit 15. oktober 1981 under originaltittelen The Book Of The Dead. Filmen kom fra New York, der den hadde blitt klippet, samme dag som premieren. I mai 1982 ble den vist på Cannesfestivalen, der blant annet Stephen King var i salen. Han var fra seg av begeistring, og med hans sitater på posterene, ble filmen lansert i resten av USA, under tittelen The Evil Dead (etter tips fra produsent Irvin Shapiro om at ingen ville se en film om en bok av frykt for at de måtte lese i 90 minutter).

Sensur[rediger | rediger kilde]

Det ble lagt mye arbeid i sminken på filmen, så alle voldsscenene er veldig beskrivende. Dette førte til at filmen ble forbudt i flere land, blant annet Tyskland og England. Kritikken mot filmen gjorde den veldig poulær på video, også i de landene den var forbudt, der piratkopier og importerte bånd florerte. Først i 2001 ble filmen tillatt vist uklippet i England og Tyskland.

Oppfølgere[rediger | rediger kilde]

Filmen har fått to oppfølgere, Evil Dead II i 1987 og Army of Darkness i 1993. Hver av etterfølgerne har inneholdt mer og mer humor, såpass at sistnevnte ofte ikke regnes som en ordentlig skrekkfilm, men mer som en parodi. Hver av oppfølgerne begynte med en liten introduksjon til historien. Denne introduksjonen var så lang (og med en del forandringer fra originalhistorien) i Evil Dead II, at mange tror at det dreier seg om en nyinnspilling av filmen.

Det har lenge versert rykter om en ny film i serien, men ingenting håndfast er kommet frem.

Det har også blitt produsert fire videospill basert på filmen. The Evil Dead (for Commodore 64), Evil Dead: Hail to the King (for PlayStation, Sega dreamcast og PC), Evil Dead: A Fistful of Boomstick (for PlayStation 2 og Xbox) og Evil Dead: Regeneration (for PlayStation 2, Xbox og PC).

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]