Thales

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thales
Illustrerad Verldshistoria band I Ill 107.jpg
Fødtca. 624 f.Kr.Rediger på Wikidata
MiletRediger på Wikidata
Dødca. 547 f.Kr.Rediger på Wikidata
MiletRediger på Wikidata
Far ExamyasRediger på Wikidata
Mor СleobulineRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Matematiker, filosof, astronom, fysiker, ingeniørRediger på Wikidata

Thales fra Milet (født 624 f.Kr, død 547 f.Kr) regnes for å være den første filosofen i vestlig filosofi/gresk filosofi som vi kjenner til, og far til vitenskapen.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av Examyes og Cleobuline. De fleste kilder forteller at hans foreldre kom fra Milet, mens Herodot hevder at de var fønikere. Thales er den første greske filosofen, vitenskapsmannen og matematikeren vi kjenner til, skjønt han hadde sitt virke som ingeniør. Han var trolig lærer for Anaximander og han var den første naturfilosofen i den miletiske skolen. Ingen av hans verker har overlevd til i dag, så det er vanskelig å være sikker på hans matematiske oppdagelser. Selv på Aristoteles' tid var det ingen som lenger hadde tilgang på hans verker, om han da i det hele tatt hadde skrevet noen.

Han blir ofte sett på som den første naturfilosof, og ifølge Herodot forutså han tidspunktet for en solformørkelse i år 585 f.kr (Hdt. I.74).

Filosofi[rediger | rediger kilde]

Siden han ikke etterlot seg noen skrifter, vet man bare indirekte om hans filosofiske tanker. Thales hadde en teori rundt hva urstoffet (stoffet til alle stoffer, hva alt er bygd opp av) var. Han mente dette var vann, og den mest kjente setningen som er tilskrevet Thales er nettopp: «Alt er vann». Hvordan han kom frem til konklusjonen er vanskelig å si, og siden det ikke kommer noen direkte kilder fra Thales, vet vi heller ikke hvordan Thales forsvarte sine påstander.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]