Kritias

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Kritias (gre|sk;Κριτίας), cirka år 460 – 403 F.Kr) var en gresk politiker og forfatter i det gamle Hellas. han ble født i Athen, Kritas var sønn Callaeschrus og fetter til Platons mor, Perictione, og ble et edende og voldelig medlem av de de tredve tyranner. Han var venn av Sokrates, men virkeligheten var han med på dømme Sokrates til døden ved å tømme giftbegeret

Han var kjent for sine tragedier, elegier og prosa. Enkelte som legen og filosofen, Sextus Empiricus, trodde at Kritias skrev Sisyfos fragmenter; men andre har tillagt Evripides forfatterskapet.

Liv[rediger | rediger kilde]

Etter Peloponneskrigen og da Athen kom under Sparta ble Critias, en av de Tredve tyranner som svartelistet, deporterte og drepte mange av Athens borgere. De fleste fangene ble henrettet og fikk sine formuer inndratt.

Kritias ble drept i et slag nær Pireus, Athens havneby, i et slag mellom pro-demokratiske Athenere fra utlandet, ledet av Thrasybulus og hans støttespillere mot de tredves styrker. I slaget gjorde Thrasybulus og eksil-athenere slutt på oligarkenes og de tredves terrorvelde .[1][2]

I henhold til Polybius, forsikret han at «religion var et bevisst forsøk, av en ond mann å gjøre slutt på, politikk.»[3]

Platons beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Kritias opptrer som skikkelse i Platons dialoger og Protagoras, og etter Diogenes Laërtius' utsagn var han bror til Platons bestefar (great-uncle).[4] Kritias-skikkelsen i Platons dialoger Timaeus og ritias blir han ofte identifisert som Callaeschrus –sønn, men ikke Platon.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Davies, J. K. (1971). Athenian propertied families 600-300 BC. London: Oxford University Press. 
  • Nails, D. (2002). The People of Plato: A Prosopography of Plato and Other Socratics. Cambridge: Hackett Publishing. 
  • Rosenmeyer, Thomas G. (1949). «The family of Critias». American Journal of Philology (The Johns Hopkins University Press), 70 (4), s. 404–410. doi:10.2307/291107. JSTOR 291107. 

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Buck, Thrasybulus and the Athenian Democracy, pp. 71–79
  2. ^ Xenophon, Hellenica 2.4
  3. ^ Polybius: The Rise Of The Roman Empire, Penguin, 1979. p. 25.
  4. ^ Diogenes Laërtius, Lives and Opinions of Eminent Philosophers, III:1

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

hellasstubbDenne hellasrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.