Terraforming av Venus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En kunstners oppfatning av en terraformet Venus Skyformasjonene er avbildet med antakelse om at rotasjonen ikke har økt.

Terraforming av Venus er en hypotetisk prosess med prosjektering av et globalt miljø på planeten Venus, på en slik måte at det er egnet for menneskelig bosetting. Terraforming av Venus ble på alvor foreslått av astronomen Carl Sagan i 1961.[1] Minimum endringer av det eksisterende miljøet på Venus for å støtte menneskers liv ville kreve tre store endringer på planeten:

  • Redusere Venus' overflatetemperatur som er på 450 °C
  • Eliminere mesteparten av planetens tette atmosfære som består av karbondioksid med et trykk på 9 MPa (~90 atm), via fjerning eller endring til annen form.
  • Tilsette oksygen i atmosfæren slik at mennesker kan puste

Disse tre målene henger tett sammen siden Venus' ekstreme temperaturer skyldes drivhuseffekt forårsaket av dens tette atmosfære av karbondioksid. I tillegg vil ytterligere to endringer være svært ønskelige:

  • Etablering av en syklus for dag og natt som er kortere enn Venus' nåværende soldag (i dag tilsvarende 116,75 jorddager)
  • Etablering av et planetarisk magnetfelt eller en tilsvarende beskyttelse mot sol- og kosmisk stråling

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sagan, Carl (1961). «The Planet Venus». Science. doi:10.1126/science.133.3456.849. 
P space.pngDenne astronomirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.