Vulkanisme på Venus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den 8 km høye vulkanan Maat Mons vises i dette perspektivbildet av Venus' overflate. Bildet er basert på Magellan-sondens radarbilder og er skalert 22,5 ganger vertikalt.

Venus' overflate domineres av vulkanisme og har produsert flere vulkaner enn noen annen planet i solsystemet. Den har en overflate som er 90 % basalt og ca. 80 % av planeten består av en mosaikk av vulkanske lavasletter, noe som indikerer at vulkanisme spilte en stor rolle i formingen av overflaten. Planeten kan ha hatt en større, global hendelse som restrukturerte store deler av overflaten for ca. 500 millioner år siden,[1] noe forskere kan se ut fra tettheten av nedslagskratre på overflaten. Selv om der er over 1 600 store vulkaner på Venus, er ingen av dem kjent å være eruptive på nåværende tidspunkt og er sannsynligvis utdødde for lengst.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ D.L. Bindschadler (1995). «Magellan: A new view of Venus' geology and geophysics». American Geophysical Union. Besøkt 13. september 2007. 
  2. ^ Volcanoes on Venus Retrieved on 2007-08-18

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Volcanology of Venus – bilder, video eller lyd
astronomistubbDenne astronomirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.