Terje Sølsnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Terje Sølsnes
Født 10. mars 1945 (72 år)
Nasjonalitet Norge

Terje Sølsnes, tidligere Terje Sølsnes Jørgensen, (født 10. mars 1945)[1] er en forhenværende norsk TV-vert og programleder. Han er mest kjent som hallomann for NRK Fjernsynet i flere tiår, programleder i flere Barne-TV-serier og programleder for Frokost-TV, God morgen, Norge!, på slutten av 1980-årene og begynnelsen av 1990-årene sammen med Toppen Bech.

Ellers har han vært konferansier og impresario i firmaet Sølsnes Arrangementer, hatt idealistiske engasjement for Kreftforeningen, Radiumhospitalet og Politihestenes venner.[2] Sølsnes spilte president Roosevelt 250 ganger i Annie (musikal), regissert av Daniel Bohr ved Bryggeteatret i 1992/1993, og senere spilte han gymlærer Tarzan i den Daniel Bohr-regisserte Gummi-Tarzan samme sted. I 2001 konkurrerte han mot Toppen Bech i kokkekamp, og merkelig nok, sier han selv, vant han. Toppen Bech og Terje Sølsnes laget også to store rojale programmer, ett om kong Olavs hustru kronprinsesse Märtha (det ble sendt på kong Olavs begravelsesdag) og ett om dronning Margrethe II av Danmark, om dronningen som monark, mor og malerinne. Disse programmene ble også vist i Sverige og Danmark.

Sølsnes er utdannet ved Oslo handelsgymnasium og var med på etableringen og oppbyggingen av datasystemene for Bankenes Betalingssentral (BBS). I 1979 startet han som programpresentatør for NRK der han forøvrig kommenterte Nyttårshopprennet i 1996 grunnet umulig sikt for Arne Scheie.[3] I årene 2004–2010 studerte Terje Sølsnes kunsthistorie med sidefag italiensk og latin ved Universitet i Oslo og ved Det norske Institutt i Roma, deretter 'in situ' ('på stedet') under professor Einar Petterson i Hellas, New York, Venezia, Ravenna, Siena, Firenze, på Sicilia og mest i Roma, der han nå bor store deler av året og formidler romersk kultur og historie til mindre grupper.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Spalten Fødselsdager i Bergens Tidende 10. mars 2003. Besøkt 9. september 2016.
  2. ^ Siw Grindaker og Lars E. Bones (21.12.2000). «TV-intervjuet: Terje Sølsnes». Dagbladet. 
  3. ^ Oddleiv Moe i sofaen (6.1.1996). «Scheies mareritt». VG.