TETRA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Motorola MTH800 TETRA-håndsett

TETRA (TErrestrial Trunked RAdio, tidligere Trans European Trunked RAdio) er en standard for digitalt radiosystem for lukket, gruppeorientert kommunikasjonsradiosamband som er spesielt utviklet for offentlige nød- og beredskapstjenester, men som også brukes av andre profesjonelle brukere, spesielt innen transportsektoren, forsvaret og andre tidligere brukere av store PMR (Professional Mobile Radio/VHF-radionett).

TETRA er en åpen standard spesifisert av den europeiske standardiseringsorganisasjonen European Telecommunications Standards Institute, som også står bak blant annet GSM-, DECT- og UMTS-standardene.

Navnet TETRA gjenspeiler den tekniske muligheten til å overføre fire kanaler for tale eller data i en forbindelse. Dette bidrar til at en mobil- eller bærbar radio kan fungere som link for andre radioer som ellers ville vært utenfor rekkevidde av basestasjonene, og at radioene samtidig kan formidle dataforbindelse for mobilt datautstyr.

TETRA-basert radioutstyr leveres i dag av flere sentrale leverandører av mobilkommunikasjon, inkludert Sepura, EADS, Motorola og Siemens, samt en hel rekke andre.

Leverandører og brukere av TETRA-basert utstyr samarbeider gjennom interesseorganisasjonen Tetra Memorandum of Understanding (TETRA MoU) som representerer 100 organisasjoner fra 30 land. Over 700 kontrakter er inngått for leveranse av TETRA-infrastruktur til ca. 77 land over hele verden.

TETRA i Norge[rediger | rediger kilde]

TETRA er vedtatt standard for det nye landsdekkende digitale og avlyttingssikre nødsambandet, Nødnett, som bygges ut i Norge. Det ble først bygget en pilotinstallasjon (fase 0) i 52 kommuner på Sør-Østlandet. Etter evalueringen av denne (i 2010) ble det avgjort at resten av landet skal få samme system.

Nødnettet, som administreres av Direktoratet for nødkommunikasjon, har fått konsesjon for å bruke TETRA-standarden i båndet 380-385 MHz for mobile sendere og 390-395 MHZ for sendere i basestasjoner. Det ser ut til at dette båndet blir brukt til nødnett med TETRA-standard også i andre land.

En av fordelene med TETRA-standarden som en åpen offisiell standard, er at den kan bygges inn i radioer fra mange produsenter slik at det vil bli konkurranse på pris både for innkjøp av bakkenett i større områder med mange basestasjoner, og for salg av de enkelte mobilradioer og håndapparater.

TETRA-standarden gir mulighet for fire digitale forbindelser innen en kanal på 25 kHz båndbredde. Disse fire forbindelsene kan hver for seg benyttes enten til digitalisert lyd/tale, eller til dataoverføring. Overføringshastighet er da 7.2 kbit/s pr forbindelse, nyttelast etter feilkoding er 3.5kbit/s. Standarden gir også mulighet for overføring av båndbredde på 150 kHz fra en enkelt basestasjon i en utvidet kanal. Siste TETRA versjon støtter opptil 115.2 kbit/s i 25 kHz båndbredde eller opp til 691.2 kbit/s i en 150 kHz kanal.

Standarden gir mulighet for gruppeoppkall slik at mange hører alle. Den gir også mulighet for direkte kontakt mellom apparater som er utenfor dekning av basestasjonene. Ett mobilt apparat innenfor dekning av en basestasjon gir automatisk forbindelse mellom basestasjonen og andre radioer som ellers ville være utenfor dekningsområdet.

Siden det er en digital, komprimert og kryptert radioforbindelse, er det svært vanskelig å avlytte samtalene.

Det er enkelt å opprette duplexforbindelse uten bruk av duplexfilter siden forbindelsen er digital og komprimert.

Sivile TETRA-nett[rediger | rediger kilde]

Det eksisterer et kommersielt TETRA-nett i Norge hvor Kollektivtransportproduksjon (KTPAS) er største interessent per tredje kvartal 2009. Nettet er operativt i Stor-Oslo med repeatere som tar hånd om T-banetunneller. TC Connect AS har forøvrig landsdekkende konsesjon på 60 frekvenspar i det kommersielle båndet (410-430MHz). Det er også et TETRA nett i drift på OSL Gardermoen. Nettet ble bygget og idriftsatt i 97-98, omtrent samtidig med nettet i Oslo. Utenom dette drifter Bybanen AS i Bergen et privat TETRA-nettverk for intern kommunikasjon og dataoverføring mellom vogner og trafikkledelse samt øvrig relevant personell.

TETRA i noen andre europeiske land[rediger | rediger kilde]

  • RAKEL - Sveriges nasjonale beredskapsnett, som ble fullført i 2010.
  • VIRVE - Finlands nasjonale TETRA-nett.
  • SINE - Danmarks nasjonale nett, under utbygging.
  • TETRA Iceland - Islands nasjonale TETRA-nett
  • BOSNet - Tysklands nasjonale TETRA-nett, som er under utbygging.
  • ASTRID - Belgias nasjonale nett åpnet i 2000.
  • Airwave - Storbritannias nasjonale beredkapsnett, i bruk siden 2001, fullført i 2005.

Nødnett og helserisiko[rediger | rediger kilde]

Eksponering fra basestasjoner for nødnettet er ikke vesentlig forskjellig fra basestasjoner for mobiltelefoni. Per idag er det ikke funnet negative helseffekter ved eksponering fra basestasjonene. Men TETRA-teknologien som benyttes i nødnett har ikke eksistert lenge nok til at man fullt ut har kunnet se resultatene av langtidseksponering.[1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]