Dupleks (kommunikasjonsteknologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dupleks (eller duplex) i et kommunikasjonssystem er et punkt-til-punkt-system mellom to enheter som kan kommunisere med hverandre i begge retninger samtidig. Telefon er et eksempel på et slikt system. Begge parter kan snakke samtidig, og høre hva den andre sier. Dette krever at det er en toveis kommunikasjonskanal mellom dem.

Duplekssystemer brukes i mange kommunikasjonsnettverk, enten for å tillate toveis kommunikasjon, eller for å gjøre det mulig å monitorere og fjernstyre utstyr.

Systemer som ikke behøver duplekskapasitet, bruker isteden simplekskommunikasjon, der det kun kan sendes i én retning. Eksempler på dette er kringkasting av radio og TV, garasjedøråpnere, babymonitorer, trådløse mikrofoner, radiostyrte biler og overvåkningskamera.

Halv dupleks[rediger | rediger kilde]

En illustrasjon på et system med halv dupleks

Et system med halv dupleks (HDX) tillater kommunikasjon i begge retninger, men kun i én retning av gangen. Når en av enhetene sender må den andre vente til den første er ferdig, før den selv kan sende. Et eksempel på halv dupleks er walkietalkie, der man sier «Over!» for å si fra at man er ferdig med å sende for å forsikre seg om at ikke to forsøker å sende på samme frekvens samtidig.

Full dupleks[rediger | rediger kilde]

En illustrasjon på et system med full dupleks

Et system med full dupleks (FDX) tillater kommunikasjon i begge retninger samtidig. Dette krever to kanaler mellom partene. For radiosystemer kan man benytte to frekvenser, slik at man sender på én og mottar på en annen frekvens. Dette kalles også frekvensdelt dupleks (FDD), og muliggjør også bruk av enkle repeatere.

Tidsdelt dupleks (TDD) er en metode for å skille utgående og innkommende signaler ved å tildele tidsluker for sending og mottak. Dette gjør at en link med halv dupleks oppleves som full dupleks. Et eksempel på et system med tidsdelt dupleks er DECT.

Full dupleks med tale kan skape ekko fordi den mottatte lyden kan fanges opp av mikrofonen og sendes tilbake til senderen. Slikt ekko fjenes med ekkokansellering, en metode innen signalbehandling som fjerner det innkommende signalet fra det utgående. Dette kan utføres med programvare eller med elektronikk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]