Tóka þáttr Tókasonar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen inngår i serien om

Sagalitteratur

Utsnitt fra Njåls saga i Möðruvallabók (AM 132 fol.13r) omtrent år 1350.
Sagatyper

Islendingesagaer, Tått, Kongesagaer, Fornaldersaga, Biskopsaga, Samtidssaga, Apostelsaga, Skaldekvad

Lister

Liste over islendingesagaene, Liste over fornaldersagaer

Viktige manuskript

Fagrskinna, Flatøybok, Morkinskinna, Möðruvallabók, Codex Regius

Noen kongesagaer

Den eldste saga om Olav den hellige, Ågrip, Fagrskinna, Snorre Sturlasons Heimskringla, Den større saga om Olav Tryggvason, Sverres saga, Sturla Tordssons Håkon Håkonssons saga

Se også

Norrøn litteratur, Landnåmabok, Árni Magnússon, Árni Magnússon-instituttet

Tóka þáttr Tókasonar (norsk: Tåtten om Toke Tokesson) er en kort islandsk fornaldersaga eller tått som handler om den mytiske Toke, sønn av Toke den gamle som søker tjeneste hos kong Olav Tryggvason. Han forteller at han har tjent under både kong Rolf Krake og kong Half[1] og blir utfordret til å sammenligne kongenes storhet. Historien ender med at Toke tar til dåpen og blir kristnet.

Joseph Harris karakteriserer historien som en «tått», en kort saga, og plasserer den i en gruppe av tåtter som omhandler motsetningen mellom hedendom og kristendom og med handling fra den religiøse brytningstida mellom disse religionene sist på 900-tallet[2].

De islandske litteraturforskerne Guðni Jónsson og Bjarni Vilhjálmsson har tatt med denne tåtten i sin samling av fornaldersagaer, det vil si islandske sagaer som omhandler tida før kolonisasjonen av Island[3]. Slike fornaldersagaer kan i en del tilfeller knyttes til historiske personer, men handlingen kan ofte være fri diktning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mytisk norsk konge på 700-tallet, se også Halvs saga og halvsrekkene
  2. ^ Joseph Harris «Þættir». I: Dictionary of the Middle Ages. (Joseph R. Strayer, ed.). Bind 12; s. 1-6. Scribner, 1989. ISBN 0-684-18278-5
  3. ^ Guðni Jónsson, Bjarni Vilhjálmsson: Fornaldar sögur Norðurlanda, (1954)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]