Tóka þáttr Tókasonar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Tóka þáttr Tókasonar (norsk: Tåtten om Toke Tokesson) er en kort islandsk fornaldersaga eller tått som handler om den mytiske Toke, sønn av Toke den gamle som søker tjeneste hos kong Olav Tryggvason. Han forteller at han har tjent under både kong Rolf Krake og kong Half[1] og blir utfordret til å sammenligne kongenes storhet. Historien ender med at Toke tar til dåpen og blir kristnet.

Joseph Harris karakteriserer historien som en «tått», en kort saga, og plasserer den i en gruppe av tåtter som omhandler motsetningen mellom hedendom og kristendom og med handling fra den religiøse brytningstida mellom disse religionene sist på 900-tallet[2].

De islandske litteraturforskerne Guðni Jónsson og Bjarni Vilhjálmsson har tatt med denne tåtten i sin samling av fornaldersagaer, det vil si islandske sagaer som omhandler tida før kolonisasjonen av Island[3]. Slike fornaldersagaer kan i en del tilfeller knyttes til historiske personer, men handlingen kan ofte være fri diktning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mytisk norsk konge på 700-tallet, se også Halvs saga og halvsrekkene
  2. ^ Joseph Harris «Þættir». I: Dictionary of the Middle Ages. (Joseph R. Strayer, ed.). Bind 12; s. 1-6. Scribner, 1989. ISBN 0-684-18278-5
  3. ^ Guðni Jónsson, Bjarni Vilhjálmsson: Fornaldar sögur Norðurlanda, (1954)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]