Systemair

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Systemair
Org.formAktiebolag
Svensk orgnr.556160-4108
Etablert1974
HovedkontorSkinnskatteberg
LandSverige
Nettstedwww.systemair.com

Systemair AS er en produsent og leverandør av ventilasjonsutstyr. Selskapet er datterselskap av svenske Systemair AB, som består av 65 firmaer i 50 land spredt ut over Europa, Nord-Amerika, Sør-Amerika, Afrika og Asia, med hovedkontor i Skinnskatteberg i Sverige. Antall ansatte i konsernet er over 5800 og årsomsetningen var på 8,5 milliarder SEK i regnskapsåret 2020/2021. Systemair ble grunnlagt i 1974 av Gerald Engström. I dag er Roland Kasper konsernsjef. Systemair har høyeste kredittverdighet (AAA). Systemair AB eier Frico og de har felles lager i Norge.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Produksjonen foregår i 27 fabrikker i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Canada, Litauen, Slovenia, Slovakia, India, Malaysia og Spania. I Norge foregår produksjonen på Dal i Eidsvoll. Total produksjonsflate er på over 130 000 m². Produktene testes i henhold til internasjonale normer, som AMCA og ISO, i det akkrediterte laboratoriesenteret ved hovedkontoret i Sverige. Produksjonen er kvalitets- og miljøsertifisert etter hhv. ISO 9001 : ISO 2000 og ISO 14000: ISO 1996.

Systemair i Norge[rediger | rediger kilde]

Produktene omsettes over ventilasjons- og byggebransjen. Typiske kundegrupper er ventilasjonsentreprenører, boligprodusenter og veientreprenører (sikkerhetsventilasjon av tunneler). Systemair har salgskontorer i Sandnes, Bergen, Oslo og Trondheim samt varelager på Eidsvoll og Sandnes. På Eidsvoll finnes også moderne lager for vifter, kompaktaggregater og luftfordelingsutstyr, og en egen fabrikk for ventilasjonsaggregater til yrkesbygg.

Virksomheten omfatter produktutvikling, logistikk, produksjon og teknisk support. I Sandnes ligger administrasjonen i tillegg til avdeling for boligventilasjon som tidligere markedsførtes under navnet Villavent. Denne virksomheten omfatter BIM-prosjektering av ventilasjonssystemer til boliger, logistikk for levering av komplette anlegg i såkalte pakkeløsninger, produktutvikling, teknisk support og service for ettermarkedet. Et landsomfattende nett av samarbeidspartnere innen salg og service til forbrukermarkedet er tilknyttet Systemairs boligventilasjonsvirksomhet.

Systemair ble tatt i bruk som firmanavn i Norge i 2001 i forbindelse med sammenslåingen av Villavent og Pyrox.

Den norske virksomheten ledes av Bjørn-Osvald Skandsen.

Varemerker[rediger | rediger kilde]

Systemair eier blant annet Frico, VEAB og Menerga. I Nord-Amerika markedføres Systemair under merkenavnet Fantech.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]