Svullrya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svullrya
Finnskogenkro.jpg
Finnskogen Kro & Motell i Svullrya.
LandNorge Norge

Svullrya
60°25′00″N 12°24′00″Ø

Svullrya ligger i Grue kommune i Innlandet ved elva Rotna og er sentret på Grue Finnskog. Det er et lite sted med museum (finnekulturen), butikk, bilverksted, barneskole, barnehage, bensinstasjon med kafeteria og overnatting samt Grue Finnskog kirke.

Folketall i Svullrya grunnkrets er 236 (år 2015, Statistisk sentralbyrå).

På stedet proklameres egen republikk andre helg i juli hvert år under feiringen av Finnskogdagene. Svullrya regnes som sentret for finnekulturenØstlandet. Tyngdepunktet av den finske innvandringen skjedde i løpet av hundreårsperioden ca. 1575–1660. I Svullrya ligger også Finnetunet, som er en avdeling av Norsk Skogfinsk Museum. På Finnetunet kan man se gammel finsk byggeskikk med røykstue og andre typiske Finnskog-bygninger.

Forfatteren Åsta Holth var fra Svullrya. Andre forfattere fra samme sted er Merete Wiger og Adelheid Seyfarth. Flere kunstnere har også base på Svullrya. De mest kjente av disse er ekteparet Hanne Borchgrevink og Tore Hansen.

Stedet ligger ca. 26 km fra Kirkenær, ca. 42 km fra Kongsvinger, ca. 134 km fra Oslo, og ca. 11 km fra svenskegrensen.

Se også[rediger | rediger kilde]


Innlandet våpen.svgDenne Innlandetrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.