Svullrya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svullrya
Finnskogen Kro & Motell i Svullrya.
LandNorges flagg Norge
Kart
Svullrya
60°25′00″N 12°24′00″Ø

Svullrya (skogfinsk: Kangas, "Moen" eller Puoit, "Salgsbodene"; den første stua het Tukkitupa, "Stokkstua")[1] ligger i Grue kommune i Innlandet ved elva Rotna og er sentret på Grue Finnskog. Det er et lite sted med museum (finnekulturen), butikk, bilverksted, barneskole, barnehage, bensinstasjon med kafeteria og overnatting samt Grue Finnskog kirke.

Folketall i Svullrya grunnkrets er 236 (år 2015, Statistisk sentralbyrå).

På stedet proklameres egen republikk andre helg i juli hvert år under feiringen av Finnskogdagene. Svullrya regnes som sentret for finnekulturenØstlandet. Tyngdepunktet av den finske innvandringen skjedde i løpet av hundreårsperioden ca. 1575–1660. I Svullrya ligger også Finnetunet, som er en avdeling av Norsk Skogfinsk Museum. På Finnetunet kan man se gammel finsk byggeskikk med røykstue og andre typiske Finnskog-bygninger.

Forfatteren Åsta Holth var fra Svullrya. Andre forfattere fra samme sted er Merete Wiger og Adelheid Seyfarth. Flere kunstnere har også base på Svullrya. De mest kjente av disse er ekteparet Hanne Borchgrevink og Tore Hansen.

Stedet ligger ca. 26 km fra Kirkenær, ca. 42 km fra Kongsvinger, ca. 134 km fra Oslo, og ca. 11 km fra svenskegrensen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Iversen, Ragnvald (1959). Finsk på norsk grunn. 

Se også[rediger | rediger kilde]