Adelheid Seyfarth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Adelheid Seyfarth
Født22. mars 1963Rediger på Wikidata (58 år)
BærumRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Journalist, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
SpråkNorsk
Utmerkelser Tanums kvinnestipend (2006), Aschehougs debutantstipend (2005), Nedreaasstipendet (2021)[1]Rediger på Wikidata

Adelheid Eshitok Seyfarth Gulbrandsen (født 22. mars 1963 i Bærum, oppvokst i Grue, tilknyttet ungdomspolitikk og idrett) er en norsk forfatter med kenyansk far og norsk mor.

Seyfarth har utdannet seg til litteraturviter ved Universitetet i Oslo, og har også studert politisk filosofi, fransk, estetikk, jus og handelsfag, blant annet i Sveits, har også tilbragt lengre i afrikanske land. Hun har jobbet som journalist i flere a-presseaviser, er publisert på Universitetsforlaget, og har bidratt med essays og artikler i tidsskrifter som Mennesker og Rettigheter, Samtiden oa. Hun har vært spaltist i aviser som Aftenposten, gjestebidragsyter NRK, mv, og er fra 2020/21 spaltist i LO-Aktuelt og Klassekampen. Fra 2021 sitter hun i Det litterære Råd, Den norske Forfatterforening.

Hun jobbet flere år i Landsorganisasjonen i Norge, presse- og internasjonal avdeling, satt i Arbeiderbevegelsens nordiske kulturkomité og bisto i arbeiderbevegelsens satsing på "nye medier", hun har hospitert ved Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, senere ved Europarådet (Strasbourg), og vært prosjektsjef, tilknyttet ledelsen, Hedmark fylkeskommune. I perioden 2013/14 var hun norsk rådgiver ved Nordisk råds kulturfond. 2018/19 jobbet hun med flyktninger og nyankomne til Norge. I denne perioden fikk hun, ved hjelp av Norsk kulturminnefond, gjenreist et verneverdig tømmerhustun, på grensen til Finnskogene.

Hun debuterte skjønnlitterært i 2005 med romanen Fars hus, som hun blant annet fikk Aschehougs debutantstipend for. Hun har utgitt en rekke andre kritikerroste romaner, og er ofte opptatt av å ivareta særegne norske kulturuttrykk, som dialekter og annen kulturarv. Hennes tidlige romaner har i stor grad utspilt seg i afrikanske land, mens senere litteratur ikke minst har formidlet (norsk) bygde- og arbeiderklasseliv.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fikk stipend til nytt romanprosjekt», forfatternavn Magne Fonn Hafskor, utgitt 2. mars 2021, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Magne Fonn Hafskor (2. mars 2021). «Fikk stipend til nytt romanprosjekt». Bergensmagasinet.no. Arkivert fra originalen 1. april 2021. Besøkt 1. april 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
Marianne Røise Kielland
Vinner av Aschehougs debutantstipend
Neste mottaker:
Gøhril Gabrielsen
Forrige mottaker:
Marita Fossum
Vinner av Tanums kvinnestipend
Neste mottaker:
Gunnhild Øyehaug