Rotna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rotna i Svullrya
Sjøen Rottnen i Sverige
Skarpedsfallet i Rottneros, Sverige
Rottnafallet i Rottneros, Sverige

Rotna (svensk: Rottnan) er en liten elv i det sørøst-norske grunnfjellområdet på Finnskogen. Vassdraget starter på Hof Finnskog ved sjøene Helveteskjelda 521 moh og Sætersjøen 496 moh før den renner vestover ned i Rotnedalen under navnet Husua.[1][2] Ved Rundtjern bytter den navn til Rotna og renner mot sør-sørøst gjennom Rotnesjøen og Svullrya i Grue. Den fortsetter videre langs grensen mot Kongsvinger kommune og inn i Sverige gjennom Ingervadsjøen til Lekvattnet og videre gjennom Uddheden. Sør for Uddheden utvider elva seg i 15 kilometer til sjøen Rottnen. Til slutt renner Rotna ut i Mellanfryken 62 moh ved Rottneros sør for Sunne.

Det er flere teorier om navnet på elva. En teori er at navnet kommer av et oldnordisk ord som betyr «den som brøler». I Grueboka står det om navnet: «-enten av adjektivet rotinn, råtten med sikte på råttent avfall i åfaret, eller sammenheng med verbet rjota, styrte, falle».[3]

I gamle dager var det tre vannfall ved munninga, Skarpedsfallet høyde 10 m, Jägerforsen 4 m og Rottnafallet 26 m, men nå er det bygget vannkraftverk der.[4] Rotna var frem til 1965 en viktig elv for tømmerfløting. Elven har en liten bestand av ål, og var i gamle dager lakseførende. Rotna er egnet for kanoturer.

Rotna er vernet i henhold til Verneplan IV for vassdrag og hører til Norsälven-Göta älvs tilsigsfelt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rotnavassdraget
  2. ^ Kart over kilden
  3. ^ Jakob Ryen, Rotna, side 6.
  4. ^ Historik om Rottnan

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

HedmarkstubbDenne Hedmarkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.