Rotna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rotna
Rotna.jpg

Sjøen Rottnen i Sverige
Skarpedsfallet i Rottneros, Sverige
Rottnafallet i Rottneros, Sverige

Rotna (svensk: Rottnan) er en elv i det sørøstnorske grunnfjellområdet på Finnskogen. Den hører til Norsälven-Göta älvs nedbørfelt. Vassdraget starter på Hof Finnskog ved sjøene Helveteskjelda (521 moh) og Sætersjøen (496 moh) før den renner vestover ned i Rotnedalen under navnet Husua. Ved Rundtjern bytter den navn til Rotna og renner mot sør-sørøst gjennom Rotnesjøen og Svullrya i Grue. Den fortsetter videre langs grensen mot Kongsvinger kommune og inn i Sverige gjennom Ingervadsjøen til Lekvattnet og videre gjennom Uddheden. Sør for Uddheden utvider elva seg i 15 kilometer til sjøen Rottnen. Til slutt renner Rotna ut i Mellanfryken (62 moh) ved Rottneros sør for Sunne.

Det er flere teorier om navnet på elva. En teori er at navnet kommer av et oldnordisk ord som betyr «den som brøler». I Grueboka står det om navnet: «-enten av adjektivet rotinn, råtten med sikte på råttent avfall i åfaret, eller sammenheng med verbet rjota, styrte, falle».[1]

I gamle dager var det tre vannfall ved munninga, Skarpedsfallet høyde 10 m, Jägerforsen 4 m og Rottnafallet 26 m, men nå er det bygget vannkraftverk der.[2] Rotna var frem til 1965 en viktig elv for tømmerfløting. Elven har en liten bestand av ål, og var i gamle dager lakseførende. Rotna er egnet for kanoturer.

Rotna ble i 1993 vernet mot kraftutbygging i Verneplan IV for vassdrag.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jakob Ryen, Rotna, side 6.
  2. ^ «Historik om Rottnan». Arkivert fra originalen 12. august 2010. Besøkt 5. desember 2009. 
  3. ^ «312/1 Rotna». nve.no. Norges vassdrags- og energidirektorat. 15. juni 2021. Besøkt 18. oktober 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]