Svetlana Khorkina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svetlana Khorkina
Født19. jan. 1979[1]Rediger på Wikidata (45 år)
Belgorod
BeskjeftigelsePolitiker
Visepresident i det russiske turnforbundet
Embete
  • Varamedlem i Europarådets parlamentariske forsamling (2008–2012)
  • medlem av Statsdumaen (femte statsduma) Rediger på Wikidata
PartiForent Russland
NasjonalitetRusslands flagg Russland
Medlem avfemte statsduma
UtmerkelserÆresordenen
4. klasse av Orden for tjeneste for fedrelandet
Vennskapsordenen
SportTurn
Høyde165 cm
TrenerBoris Pilkin

Medaljeoversikt
Konkurrerte for Russlands flagg Russland
Turn:
Olympiske leker
Sølv OL 2004 i Athen Mangekamp
Bronse OL 2004 i Athen Lagkonkurranse
Gull OL 2000 i Sydney Skranke
Sølv OL 2000 i Sydney Lagkonkurranse
Sølv OL 2000 i Sydney Frittstående
Gull OL 1996 i Atlanta Skranke
Sølv OL 1996 i Atlanta Lagkonkurranse
VM i turn
Gull VM 2003 i Anaheim Mangekamp
Gull VM 2001 i Belgia Mangekamp
Gull VM 2001 i Belgia Hopp
Gull VM 2001 i Belgia Skranke
Bronse VM 2001 i Belgia Frittstående
Sølv VM 2001 i Belgia Lagkonkurranse
Gull VM 1999 i Tianjin Skranke
Sølv VM 1999 i Tianjin Lagkonkurranse
Bronse VM 1999 i Tianjin Frittstående
Gull VM 1997 i Lausanne Mangekamp
Gull VM 1997 i Lausanne Skranke
Sølv VM 1997 i Lausanne Lagkonkurranse
Sølv VM 1997 i Lausanne Bom
Sølv VM 1997 i Lausanne Frittstående
Gull VM 1996 i San Juan Skranke
Gull VM 1995 i Sabae Skranke
Sølv VM 1995 i Sabae Mangekamp
Sølv VM 1994 i Brisbane Skranke
Sølv VM 1994 i Brisbane Hopp
Bronse VM 1994 i Brisbane Lagkonkurranse

Svetlana Vasiljevna Khorkina (russisk: Светлана Васильевна Хоркина; født 19. januar 1979 i Belgorod) er en russisk turner som har vunnet 7 OL-medaljer, og som nå er fullmektig ved den russiske Statsdumaen.

Khorkina har vunnet til sammen 9 gull, 8 sølv og 3 bronsemedaljer under VM i turn, noe som gjør henne til en av de mestvinnende turnerne i moderne tid. I tillegg har hun gjort seg bemerket ved å vinne medaljer i internasjonale konkurranser i over et tiår, og hun har deltatt i til sammen 3 OL. Hun har også opplevd tre omlegginger av poengsystemet i turn; code of points. Nest etter Larisa Latynina, som ble verdensmester i mangekamp i en alder av 27 år, er Khorkina sammen med Vera Caslavska den nest eldste sammenlagtvinneren i VM, med 24 år. Dette var i 2003.

Med sine 165 cm er Khorkina uvanlig høy til å være en toppturner. Til tross for at hun ble anbefalt å ikke satse på turn har hun, sammen sin trener Boris Pilkin, brukt sin elegante lengde til å skape flere nye turnmomenter, som er oppkalt etter seg, og i stedet utnyttet lengden til noe positivt. Hennes styrke var i skranke, der hun vant til sammen to olympiske gull og fem VM-gull fra 1995 til 2001. Hun var den første turneren som vant tre mangekampgull i VM.[2]

1994–1995[rediger | rediger kilde]

Khorkina vant sine første internasjonale medaljer som senior under VM 1994 i Brisbane. Her fikk hun sølv i hopp, der hun introduserte et nytt hopp: araber på brettet, halv vending inn på hesten og piquert Cuervo ut av hesten. Hun fikk også sølv i skranke, der hun bl.a. gjorde slippmomentet Markelov, som dermed fikk navnet Khorkina for kvinner.

Under turn-EM senere samme år gikk det enda bedre. Hun fikk delt sølv i mangekampen, sammen sin lagvenninne Dina Kochetkova, og vant gull i skranke. Samme år deltok hun også i Goodwill Games. I Europacupen 1995 vant hun sin første internasjonale gullmedalje i mangekamp, og hun fikk i tillegg medaljer i hopp, skranke og frittstående. Hun var ventet å være en av favorittene til gullet i mangekampen under turn-VM 1995. Her droppet hun trippel skrudd salto på frittstående, noe som gjorde at hun fikk dårlig karakter der, men gode øvelser i bom og hopp, og 9,90 i skranke gjorde at hun fikk sølv sammenlagt, bak Lilija Podkopajeva.

1996[rediger | rediger kilde]

Før OL befestet Khorkina sin posisjon i skranke, ved å vinne både VM- og EM-gull i dette apparatet. Hun bidro også til russisk sølv i lagkonkurransen i EM i Birmingham, og hun fikk i tillegg bronse i hopp. Et fall i bom gjorde at hun ikke vant medalje sammenlagt i EM; hun endte på sjetteplass.

Med sine gode resultater i EM og VM var Khorkina en av kandidatene til OL-gull sammenlagt under OL 1996 i Atlanta. Det russiske laget var sterkt, men denne olympiaden skulle vise seg å bli en skuffelse for både Khorkina og laget. Khorkina og de andre erfarne deltakerne på laget, Rozalia Galijeva og Dina Kotsjetkova, turnet bra, men de yngre russiske deltakerne gjorde mange feil. Da laget gikk av podiet var det nesten bare Khorkina som ikke gråt. Khorkina var uheldig også i mangekampen – hun turnet bra i frittstående, bom og hopp, men falt ned fra skranken, og endte på 15.-plass i dette apparatet. Hun vant likevel gull i apparatfinalen i skranke, og vant med dette Russlands eneste gull i dameturn i dette mesterskapet.

1997–2000[rediger | rediger kilde]

Khorkina ble en svært dyktig turner, med sine lange linjer, og en kombinasjon av høy vanskelighetsgrad og høy score også for utførelsen av sin øvelser. Hennes prestasjoner svingte imidlertid disse årene. Samtidig var poengsystemet i turn (Code of Points) et hett tema i denne perioden. Poengsystemet ble endret før VM 1997 i Lausanne, noe som var antatt å slå ut negativt for Khorkina, men hun greide likevel å vinne gull sammenlagt, etter bl.a. å ha fått mesterskapets høyeste poengsum i skranke med 9,875. Hun henviste den olympiske mesteren i hopp, Simona Amanar, til andreplass, noe hun også gjentok i EM året etter.

Gjennom de to årene etter VM-tittelen videreutviklet hun sine øvelser, hun utviklet både innovative og krevende øvelser, og dominerte særlig skranke og bom. Hun fikk etterhvert tilnavnet "Dronningen av skranke" (Queen of the Bars).

I 1998 vant hun gull sammenlagt i EM, men feilet under mangekampen i Goodwill Games. Under VM 1999 feilet hun i bom, og havnet et godt stykke unna medalje, til tross for at hun var regnet som favoritt til gullet sammenlagt. Hun vant imidlertid gull i skranke, for fjerde gang på rad.

Olympiske leker 2000[rediger | rediger kilde]

Khorkina deltok under sommer-OL 2000 i Sydney, og var igjen regnet som en av favorittene i mangekampen. Selv om hun ikke lyktes i Tianjin vant hun EM-gull, og hun gjorde det godt i de innledende rundene under OL. I hopp gjorde hun et nytt sprang som ingen hadde sett før; araber, halv vending inn på hesten og halvannen salto med halvannen skru ut. Dette ga 9,762 poeng, og bidro til sølvet deres i lagkonkurransen. Hun kvalifiserte seg også til finalen i frittstående og skranke. Også i bom var karakteren hennes høy nok til å kvalifiseres til apparatfinalen, men siden hvert land kun kan stille med to utøver i hvert apparat i apparatfinalen måtte hun la Lobaznjuk og Produnova delta, siden begge disse hadde høyere poengsum enn Khorkina. Resten av laget gjorde det også godt i kvalifiseringen, og slo verdensmesterne fra Romania, så alt lå til rette for russisk seier i lagkonkurransefinalen.

Finalen ble imidlertid ingen suksess for russerne. Khorkina falt ned fra skranken, Elena Produnova falt i hopp, og både Elena Zamolodsjikova og Jekaterina Lobaznjuk falt ned fra bommen. Dette gjorde at til tross for mange høye karakterer endte de opp 0,2 poeng bak Romania sammenlagt. Bare i bom tapte de over et poeng i forhold til rumenerne. Russland sto dermed fortsatt uten et laggull i OL. Uhellene gikk også ut over kjemien i det russiske laget, som kranglet om hvem som hadde skyld i at gullet glapp. Det ble splittelse mellom Khorkina og resten av laget, som trøstet hverandre, men ignorerte Khorkina. Khorkina tok av seg sølvmedaljen med en gang hun var nede fra podiet. For andre OL på rad måtte Russland nøye seg med sølv i lagkonkurransen.

Før den individuelle mangekampen startet gjorde arrangørene en alvorlig feil, hoppet ble satt opp 5 cm for lavt, noe som er mye i en marginal sport som turn. Flere av utøverne gjorde uvanlige feil, bl.a. Elise Ray og Annika Reeder, Reeder ble også så skadd at hun ikke kunne fortsette konkurransen. Khorkina klagde til en australsk funksjnær etter oppvarmingen, men ble ikke hørt. Først da også australske Allana Slater gjentok klagen ble høyden justert. Khorkina ledet etter første hopp, men falt i sitt andre hopp da hun hoppet på den for lave hesten. Hun landet på knærne og slo hodet i matten, og fikk bare 9,025 poeng. Dette påvirket henne såpass mye at hun også feilet i sitt favorittapparat, skranke. Like etter dette fikk hun beskjed om at høyden var justert, og at de som hadde blitt påvirket av feilen skulle få gjøre dette hoppet om igjen. Siden hun uansett ikke hadde noen sjanse til å vinne medalje takket hun nei til dette, og løp gråtende ut. Hun endte på 10.-plass i mangekampen.

Romania tok opprinnelig alle tre medaljene i den individuelle mangekampen, med Andreea Răducan, Simona Amânar og Maria Olaru på de tre første plassene. Răducan ble imidlertid fratatt gullet etter å ha blitt tatt for doping. Dette skyldtes medisiner hun hadde tatt i forbindelse med en forkjølelse. Amânar ble utnevnt til ny verdensmester, men aksepterte aldri dette, og ga gullet sitt til Raducan.

Til tross for disse skuffelsene slo Khorkina tilbake i apparatfinalene, og vant tilbake gullet sitt i skranke.

2001–2004[rediger | rediger kilde]

Khorkina fortsatte å konkurrere, og siktet mot en plass i sitt tredje OL. Hun deltok i VM i 2001, og vant gull i mangekamp og hopp. Hun vant også sitt femte VM-gull på rad i skranke. Dette, sammen med to OL-gull i samme apparat, gjør henne til den mestvinnende turneren noensinne i ett apparat. Fra 1995 til 2001 vant hun alle gullmedaljene i VM og OL.

Hun vant også gull i mangekampen under EM i turn 2002, der hun slo Verona van de Leur fra Nederland med kun 0,05 poeng, til tross for at Khorkina var nedi med knærne i landingen i hopp, og fikk 9,118. Mange, deriblant TV-kommentator og tidligere olympiske turner Bart Connor mente at Van de Leur burde ha vunnet mangekampen, og at Khorkina vant på grunn av at dommerne favoriserte henne.

I 2003 måtte Khorkina innrømme at turningen begynte å merkes på kroppen, at hun "begynte å kjenne alderen". Hun satset likevel fram mot sitt tredje OL. VM 2003 ble arrangert i Anaheim i California, her vant hun sitt tredje sammenlagtgull i VM – som første kvinne i historien.

OL 2004[rediger | rediger kilde]

Khorkina dro til Sommer-OL 2004 som en av favorittene. Hun turnet ikke opp imot sitt beste i kvalifiseringene, men kvalifiserte seg til finalen i mangekamp og skranke. I lagkonkurransen hadde ikke Russland et like godt lag som forrige OL, men de vant bronse, noe de var svært fornøyde med.

I mangekampen fikk Khorkina sølv, bak amerikanske Carly Patterson. Hun ledet etter to øvelser, men fikk en ustøhet på bommen, og fullførte ikke sin triple skru helt på frittstående, samtidig som Patterson hadde høyere vanskelighetsgrad på sine øvelser i frittstående og bom, dermed gikk Patterson forbi og vant gullet.

På pressekonferansen etter medaljeutdelingen hevdet Khorkina at Patterson vant kun fordi hun var fra USA. Like etter på sa hun at dette var en spøk, men sa også at hun selv var olympisk mester. Det er usikkert om hun med det mente at hun burde ha vunnet mangekampen i 2004, eller om hun henviste til sine tidligere olympiske seire i skranke. I et senere intervju med den russiske avisen Izvestija hevdet Khorkina at Pattersons seier var arrangert, og bestemt før konkurransen. Hun pekte da på hvor lang tid det tok før dommerne ga Pattersons karakter i hopp, der de konfererte lenge.

Livet utenfor turnhallen[rediger | rediger kilde]

Khorkina har fått nesten like mye oppmerksomhet for sine aktiviteter utenfor turnhallen. Hun poserte naken i den russiske versjonen av Playboy i november 1997. Hun har ambisjoner om å bli skuespiller, og sier selv at hun ikke har tålmodighet til å være turntrener.

Hun er også småbarnsmor; hun fødte en sønn i 2005. Siden desember 2004 har hun vært visepresident i det russiske turnforbundet. Hun har vært medlem av det politiske partiet Forent Russland siden 2003, og ble i 2007 valgt inn i den russiske Dumaen, der hun er visepresident for ungdomskomiteen.

12. mars 2007 ble det nye idrettsanlegget i Belgorod åpnet, et anlegg som er oppkalt etter Khorkina. Foran anlegget er det også en statue av henne.

Hennes selvbiografi ble utgitt i april 2008. Boken heter Salto på høye hæler. Boken er utgitt på Olma-Press, men foreløpig kun på russisk.

Under OL i 2008 i Beijing var hun TV-kommentator for turn i den russiske kanalen NTV+.

Høydepunkter fra turnkarrieren[rediger | rediger kilde]

Store mesterskap
Russisk cup Russisk mesterskap EM VM OL
År AA UB BB VT FX AA UB BB VT FX AA UB BB VT FX Team AA UB BB VT FX Team AA UB BB VT FX Team
1993 - 1 1 1 2 3 - - -
1994 3 1 - 1 1 2 - 2 1 5 5 8 2 9 2 - 2 8 3 -
1995 1 - 1 1 1 2 - - 2 1 - 5 - 4 -
1996 - 2 - 6 1 - 4 - 2 - 1 - - - - 15 1 - - - 2
1997 1 1 - 1 1 - - 1 1 2 8 2 2 -
1998 1 - 1 - 1 1 - - 1 2 - -
1999 2 - 1 1 - - 3 - 12 1 - - 3 2 -
2000 1 1 1 - - - 1 - 1 1 1 - - 1 - 10 1 - - 2 2
2001 3 - - - 1 1 - 1 3 2 -
2002 - 3 - 1 1 2 - 5 1 - 7 4 - - - -
2003 2 1 3 - 2 1 1 1 3 1 - 1 - - - - 6 -
2004 1 - - - 1 - 3 4 1 3 - 7 3 - 2 8 - - - 3

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Swetlana Chorkina, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id chorkina-swetlana[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «2003 Gymnast of the Year Nominations». Arkivert fra originalen 12. mars 2012. Besøkt 24. mars 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]