Ágnes Keleti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ágnes Keleti
Ágnes Keleti 1960.jpg
Født9. januar 1921 (98 år)
Budapest
Beskjeftigelse Turner
Nasjonalitet Ungarn, Israel
Utmerkelser Israel-prisen (2017)
Sportturn

Ágnes Keleti (født 9. januar 1921 i Budapest) er en tidligere ungarsk turner av jødisk opprinnelse. I løpet av karrieren vant hun hele fem olympiske gullmedaljer.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Seksten år gammel vant hun sitt første av i alt ti ungarske mestertitler. Hun var kvalifisert til å delta i OL 1940 i Helsingfors, som ble avlyst på grunn av krigen. Faren døde i Auschwitz, mens moren og søsteren overlevde i et svensk hjem med papirer fra organisasjonen til Raoul Wallenberg.

Etter andre verdenskrig gjenopptok Keleti turningen, men gikk glipp av OL 1948 på grunn av en skade. Fire år senere, i en alder av 31 år, deltok hun så i OL 1952 i Helsingfors. I lagkonkurransen kom Ungarn på andreplass, bare slått av laget fra Sovjetunionen. Ágnes Keleti kom på sjetteplass i mangekamp. I enkeltapparatene vant hun gull i frittstående og tok bronsemedaljen i skranke. I gruppegymnastikk var hun med på å ta bronse for Ungarn.

Under OL 1956 i Melbourne tok Ungarn sølvmedaljene i lagkonkurransen, 1,3 poeng bak Sovjetunionen. I apparatfinalene tok Keleti gull i skranke og bom. I frittstående tok hun delt gull med russiske Larisa Latynina. På grunn av et svakt resultat i hopp måtte hun nøye seg med sølv i mangekampen, 0,3 poeng bak Latynina. Ungarn tok også gull i den siste turnøvelsen, gruppegymnastikk.

Etter OL dro ikke Keleti tilbake til Ungarn, men søkte politisk asyl i Australia. Etter at også moren og datteren greide å forlate Ungarn, dro alle videre til Israel. Ágnes Keleti underviste i 29 år ved Wingate-instituttet, den israelske idrettshøyskolen i Netanja.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]