Lilija Podkopajeva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lilija Oleksandrivna Podkopajeva
LilyPod
Født15. aug. 1978Rediger på Wikidata (45 år)
Donetsk
BeskjeftigelseTurntrener
Utdannet vedSerhiy Bubka College of Olympic Reserve
EktefelleTimofei Nagorny
NasjonalitetUkrainas flagg Ukraina
Utmerkelser
6 oppføringer
3. klasse av Fyrstinne Olgas orden
Det ukrainske ministerråds ærespris
2. klasse av Ordenen for fortjenester
Ærestegnet fra Ukrainas president
Den ukrainske presidents utmerkelse for tapperhet
Fortjenstfull mester i Sport i Ukraina
SportTurn
Høyde149 cm

Medaljeoversikt
Konkurrerte for Ukrainas flagg Ukraina
Turn:
Olympiske leker
Gull OL 1996 i Atlanta Mangekamp
Gull OL 1996 i Atlanta Frittstående
Sølv OL 1996 i Atlanta Bom
VM i turn
Gull VM 1995 i Sabae Mangekamp
Gull VM 1995 i Sabae Hopp
Sølv VM 1994 i Brisbane Bom
Sølv VM 1995 i Sabae Skranke
Sølv VM 1995 i Sabae Bom
EM i turn
Gull EM 1994 i Stockholm Frittstående
Gull EM 1996 i Birmingham Mangekamp
Gull EM 1996 i Birmingham Skranke
Gull EM 1996 i Birmingham Frittstående
Sølv EM 1994 i Stockholm Bom
Bronse EM 1994 i Stockholm Lagkonkurranse
Bronse EM 1994 i Stockholm Hopp
Bronse EM 1996 i Birmingham Lagkonkurranse
Bronse EM 1996 i Birmingham Hopp

Lilija Oleksandrivna Podkopajeva (ukrainsk: Лілія Олександрівна Подкопаєва, russisk: Лилия Александровна Подкопаева (Lilija Aleksandrovna Podkopajeva), født 14. august 1978 i Donetsk) er en tidligere ukrainsk turner som ble olympisk mester sammenlagt i 1996.

Podkopajeva ble ofte referert til som en "komplett turner"; hun var sterk både teknisk og artistisk. I tillegg var hun like dyktig i alle fire apparater, hun hadde ingen svake apparater. Hun har fått oppkalt to momenter etter seg, hoppet Podkopajeva og dobbel forlengs salto med halv skru i siste salto på frittstående.

Familie[rediger | rediger kilde]

Hun er den yngste av to barn. Hennes far forlot familien da Lilia var to år gammel, så hun vokste opp sammen moren og besteforeldrene. Det var bestemoren som oppdro henne, og da hun var fem år gammel begynte hun med turn.[1]

Turnkarriere[rediger | rediger kilde]

Podkopajeva begynte med turn da hun var fem år gammel. Hun hadde først Ulla Pugacheva som instruktør, og hun trente allerede da fire timer pr dag, seks dager i uken. Snart fikk hun Galyna Losinska som trener, og da hun var seks år gammel vant hun sin første konkurranse. 11 år gammel, i 1988, ble hun tatt ut til det ukrainske landslaget, og tilbagte de neste årene på treningsleir sammen Losinka.[1]

Podkopajeva gjorde sin internasjonale debut som senior i 1993. Bare 14 år gammel kom hun på 16.-plass i mangekampen i VM dette året. Hun kvalifiserte seg for finalen i hopp, men for hvelv endelige, men landet på ryggen i sitt første hopp, og endte på sisteplass.[2] Hun gjorde det også godt i europacupen i 1993, med sølv i mangekampen og bronse i bom. Hun vant også det ukrainske mesterskapet.

1994 ble en bedre sesong for Podkopajeva. Under VM i 1994 kom hun på sjetteplass i den individuelle mangekampen – ti plasser bedre enn året før – og hun fikk sølvmedalje i bom. Under EM vant hun fire medaljer, gull i frittstående, sølv i bom, og bronse i hopp og lagkonkurransen. Hun kvalifiserte seg til finalen i mangekampen og i apparatfinalen i skranke, og endte på hhv. femte- og sjetteplass. Podkopayeva gjorde det også godt i Goodwill Games i St. Petersburg, der hun vant gull i hopp, kom på fjerdeplass i mangekampen, fikk sølv i lagkonkurransen og sølv i frittstående.

Foran VM i 1995 hadde hun satt sammen helt nye øvelser, og stilte godt forberedt. Hun hadde i tidligere mesterskap vist ustabile prestasjoner, derfor stilte hun som en utfordrer i dette mesterskapet. Men mens mange av de mer meritterte turnerne feilet, gjorde Podkopajeva sitt livs beste konkurranse, og vant sammenlagtkonkurransen. Hun slo Svetlana Khorkina fra Russland og Lavinia Milosovici fra Romania, som endte på hhv. andre- og tredjeplass. Også i apparatfinalene gikk det bra for Podkopajeva, her vant hun gullmedalje i hopp og sølv i både skranke og bom. Hennes innsats i lagkonkurransen hjalp Ukraina til en femteplass, noe som gjorde at de kvalifiserte seg til OL i 1996.

Tidlig i 1996 ble Podkopajeva alvorlig skadet da hun falt ned fra bommen under trening. Hun knekte et ribben, og skadet et annet. Hun kom seg imidlertid nok til at hun vant tre gullmedaljer under EM i 1996: sammenlagt, skranke og frittstående. I frittstående slo hun sin barndomshelt, Svetlana Boginskaja, som måtte nøye seg med sølv. Det var i dette mesterskapet hun viste dobbel forlengs salto med halv skru første gang.[1] Hun vant også bronse i hopp.

Som regjerende verdens- og europamester var Podkopajeva favoritt under OL 1996 i Atlanta. I lagkonkurransen fikk hun best karakter av de ukrainske turnerne i alle apparater unntatt selvvalgt hopp. Dette ga Ukraina en femteplass i lagkonkurransen. Hun vant kvalifiseringen i mangekampen, og vant gull i denne øvelsen. Dette gjorde henne til første kvinnelige turneren som vant den olympiske mangekampen som regjerende verdensmester siden Ludmilla Tourischeva i 1972. I tillegg ble Podkopajeva også ble den første kvinnelige turner, siden Tourischeva, som var regjerende sammenlagtmester i OL, VM og EM samtidig. Hun ble den første, og hittil eneste, olympiske mangekampmesteren som representerte et lag der ingen andre sanket noen medaljer. Hun tilegnet OL-gullet sitt til sin bestemor, som døde bare tre uker før OL. Podkopajeva vant også gull i finalen i frittstående og sølv på bommen - som den eneste kvinnelige turneren siden Nadia Comăneci til å vinne en individuell gullmedalje etter å ha vunnet mangekamptittelen i samme OL. Som takk for innsatsen i OL fikk hun både hus og bil av den ukrainske regjeringen.[1]

Podkopajeva planla opprinnelig å fortsette å konkurrere etter 1996-OL, og hun ble tatt ut på det ukrainske laget til VM 1997. Men skader tvang henne til å stå over VM, og hun la etterhvert opp.

Etter turnkarrieren[rediger | rediger kilde]

Podkopajeva er for tiden Ukrainas FN-goodwillambassadør for hiv og aids. Hun er gift med den ukrainske forretningsmannen Timofei Nagorny, og de har to barn, hvorav den ene ble adoptert i juli 2006.

Hun er fortsatt aktiv innen turn, og er Ukrainas Sportsambassadør i Europarådet. Hun ble utnevnt til internasjonal dommer i 2004, og driver mye som turntrener i USA og Ukraina. Hjemme i Ukraina har hun også etablert en egen konkurranse, Golden Lily, som ble avholdt første gang i 2002. Denne har etterhvert utviklet seg fra å være en konkurranse til å være mer en gallaforestilling.

Hun har jobbet i TV-sammenheng, og vært programleder for serien Aerobics for Champions. I 2006 vant hun den ukrainske versjonen av Skal vi danse, og representerte Ukraina under Eurovision Dance Contest 2008, sammen Sergey Kostetskiy.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]