Svartkraget dvergpapegøye

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svartkraget dvergpapegøye
Svartkraget dvergpapegøye
Vitenskapelig(e)
navn
:
Agapornis swindernianus
(Kuhl, 1820)
Norsk(e) navn: svartkraget dvergpapegøye
Hører til: dvergpapegøyer,
papegøyer,
fugler
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: regnskog
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for svartkraget dvergpapegøye
Kamerun, Den sentralafrikanske republikk, Republikken Kongo, Den demokratiske republikken Kongo, Elfenbenskysten,Guinea, Gabon, Ghana, Liberia og Uganda

Svartkraget dvergpapegøye er en dvergpapegøye. Arten var lenge ikke regnet til dvergpapegøyene, siden den både ser annerledes ut enn sine nærmeste slektninger og også oppfører seg ganske annerledes.

Systematikk og genetikk[rediger | rediger kilde]

Slektskapet innen Agapornis basert på genetiske tester.[2] Svartkraget dvergpapegøye (rød strek) er for øyeblikket uplassert innen gruppen, men hører til den.

En tid var de regnet til slekten Psittacus, sammen med den mye større jako-papegøyen Psittacus erithacus, i ettertid har genetiske tester av afrikanske papegøyer vist at den svartkragede dvergpapegøyen faktisk hører til slekten Agapornis, ved genetiske tester har man også oppdaget at den store jakoen er de små dvergpapegøyenes nærmeste slektning blant de afrikanske papegøyene. Selv om arten hører til Agapornis, er dens plassering i slekten uviss, men noen forskere mener at siden den utseendemessig ligner mer på f.eks. jako og mindre på slekten sin er at de er søsterarten til de resterende dvergpapegøyene.[3]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

For det meste grønn over hele kroppen med en rustrød nakke som også har en karakteristisk svart strek, brystet kan være noe brunaktig og fjærene på kroppen lysere enn fjærene på hode og vinger. Hodeformen og nebbet varierer noe fra andre Dvergpapegøyer, nebbet er spissere og svart eller hornfarget mot normalt rødt eller gråbrun. Irisen i øyet er gyllen og pupillen vises klart, i motsetning til de andre papegøyene i slekten som har helsvarte øyne.

Oppdagelse[rediger | rediger kilde]

Den svartkragede dvergpapegøyen ble beskrevet av Heinrich Kuhl i 1820, og artsepitetet er til ære for den nederlandske professoren Theodore van Swinderen av Groningen Universitetet.

Levevis og føde[rediger | rediger kilde]

Denne papegøyen lever høyt oppe i tretoppene i de dypeste skogene i Afrika, og er kjent for å være ganske sky, og er av denne grunn sjelden å se som kjæledyr. En annen grunn kan være at de krever ferske fikener og fikenfrø hver eneste dag. Om de ikke får denne nokså ensidige dietten dør de i løpet av et par dager. Svartkraget dvergpapegøye har siden den ble oppdaget, blitt forsøkt holdt som husdyr. Takket være de nevnte forholdene er dette en ganske vanskelig sak. De få som har klart denne bragden, har funnet ut at det er umulig å sette fuglene i hekk. Arten er som flertallet av de andre dvergpapegøyene ikke særlig truet, og siden de ikke egner seg som husdyr, vil de neppe bli truet av innhøsting.

Underarter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BirdLife International 2012. Agapornis swindernianus. In: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1.<www.iucnredlist.org>. Hentet ut 8. september 2013.
  2. ^ Eberhard, Jessica R. (1998): Evolution of nest-building behavior in Agapornis parrots. The Auk 115(2):455-464.
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 16. oktober 2006. Besøkt 25. desember 2006. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]