Sundbåten Syver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sundbåten Syver startet som et barnebokprosjekt i Kristiansund. Handlingen er hentet fra en småby med likhetstrekk til Kristiansund. Hovedpersonen i bøkene er Syver, og han er en sundbåt med menneskelige trekk. Sammen med blant andre vennen Stormvarsel, som er basert på stormvarselet i Kristiansund, løser han problemer i den lille byen.

Det har blitt plassert ut Syver-båter ved barnehagene i Kristiansund kommune.

Bak prosjektet finner vi Elin Kanck Lorentzen og Sidsel Sæterøy i firmaet Undine. Forfatter for bøkene er Kanck Lorentzen. Illustratør til de tre første bøkene var Ingun Mickelson, mens boken Syver og Beatrice er illustrert av Björk Bjarkadóttir.

Bøker[rediger | rediger kilde]

Sundbåten Syver - dagens helt[rediger | rediger kilde]

  • I den første boken om Sundbåten Syver blir vi presentert for Syver, vennen Stormvarsel og byen de holder til i. Vi treffer også jenten Anne som er på bytur med sin far og bruker sundbåten til sentrum. På vei tilbake faller Anne i sjøen og holder på å bli klemt mellom båten og pongtongen. Syver klarer da å bakke unna på egen hånd, og Anne blir berget.

Sundbåten Syver og leketyvene[rediger | rediger kilde]

  • Den andre av bøkene om Sundbåten Syver handler om et tyveriforsøk i lekebutikken til Anne. Tyvene Skrotskalle og Tjuvkjerringa vil stjele alle lekene i lekebutikken, fordi Tjuvkjerringa ikke liker at barn får leke. Syver våkner av bråket og får hjelp av Stormvarsel til å varsle Anne og foreldrene. Politiet kommer og fanger tyvene idet de prøver å stikke av med Sundbåt Syver.

Sundbåten Syver og sparemysteriet[rediger | rediger kilde]

  • I den tredje boken i serien har menneskene blitt fjernet fra handlingen. Stormvarsel finner i denne boken et «sparemysterium» som han vil ha hjelp av Syver til å løse. Mysteriet blir som en skattejakt, der ferden går på kryss og tvers i den lille byen. Underveis tar Syver med seg Krana og Klokka for å løse mysteriet. En gammel måse og ei måsejente blir også med for å finne skatten.
  • Denne boken ble først utgitt i 2006 som en gave til barnekundene i Sparebank 1 Nordvest. Den kom ut på det åpne markedet sommeren 2008.

Syver og Beatrice[rediger | rediger kilde]

  • Tyvene Skrotskalle og Tjuvkjerringa, som ble introdusert i Sundbåten Syver og leketyvene, stjeler i denne boken venninnen til Syver, den rosa bussen Beatrice. Syver, som er forelsket i Beatrice, får hjelp av måsevennene sine og redder henne fra tyvene, og får henne tilbake til byen igjen.
  • I denne boken har forfatteren fjernet betegnelsen sundbåt om Syver, dette er et grep som er gjort for å gjøre Syverbøkene mer nasjonale.[1]
  • Boken ble gitt som gave til Sparebank 1 Nordvests barnekunder. Den kom i salg i slutten av november 2008.

Teater[rediger | rediger kilde]

Det har blitt laget teaterforestilling med utgangspunkt i boken Sundbåten Syver og leketyvene. Manuset til forestillingen ble skrevet av Stig Nilsson. Foruten Syver, Stormvarsel og tyvene ble vi presentert for mange måser, mye av handlingen foregikk med måsene som hovedpersoner. Temaet i forestillingen er viktigheten av lek, men også vennskap og forelskelse. Dramaet i forestillingen sentreres rundt spørsmålet om hva som skjer dersom onde krefter stjeler alle lekene til barna, slik at de mister evnen til å leke, fantasere og drømme.

Forestillingen har blitt vist under TahitifestivalenInnlandet i 2005, 2006 og 2007. Grunnet omfanget og økonomien i prosjektet ble det ikke noen forestilling i 2008 og 2009. I 2009 ble Operaen i Kristiansund involvert. Det ble satt opp nye forestillinger i juni 2010, og nær 3 000 publikumere så de fem forestillingene. I slutten av mai 2011 produserer Operaen i Kristiansund, med Marit Grytnes Dullaert som instruktør, femte teatersesong med Sundbåten Syver og Leketyvene. Etter 2011-sesongen vil mer enn 10 000 barn og voksne ha sett teaterversjonen av Syver.

CD-en Absolute Syver[rediger | rediger kilde]

Det har blitt utgitt en CD som inneholder sanger hentet fra forestillingen Syver og leketyvene. Flere kjente artister har bidratt til platen, og sangen «Det boble som rødbrus i magan» som ble sunget av Frode Alnæs og Tone Søyset Døving fikk topplassering på norsktoppen.[2]

Sporliste[rediger | rediger kilde]

Nr Tittel Musikk Tekst Vokal herre Vokal dame Tilleggsinformasjon
1 Syver e ein sundbåtgutt Bjørn Ersvik Stig Nilsson Lokale artister Lokale artister Astrid Røkkum, Mari J. Otnes, Ina R. Libak, B. Ersvik og Leif Inge Andaas
2 Det boble som rødbrus i magan Frode Alnæs Stig Nilsson Frode Alnæs Tone Søyset Døving El-gitar også ved F.Alnæs / Topplassering norsktoppen
3 Sola skin inni øya'n din Jørn Hoel Stig Nilsson Jørn Hoel Tone Søyset Døving
4 Møkkadag Lynni Treekrem Stig Nilsson Lynni Treekrem Kor: Indra Treekrem og Sandra Sørum / Produsert av G.Sundstøl og L.Treekrem, Studio Intim
5 Å ødelegg det ælske æ Bjørn Ersvik Stig Nilsson Øivind Elgenes
6 Lek at du leke en liksomlek Øivind Elgenes Stig Nilsson Øivind Elgenes
7 Æ sett oppå haugen å sjer Stig Nilsson Stig Nilsson Astrid Røkkum

Musikere på platen var:

CD-en ble spilt inn i Frog Studio, mixet i SunKing studios.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]