Innlandet (Kristiansund)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Innlandet sett fra Kirkelandet, i bakgrunnen fjellet Freikollen, det høyeste fjellet i Kristiansund kommune.
Dødeladen cafe på Innlandet. Bildet er tatt fra sundbåten.

Innlandet er Kristiansunds minste øy, de andre er Kirkelandet, Nordlandet og Gomalandet.[1]. Disse øyene fremstår i dag som Kristiansunds gamle bydeler.

Øya har et areal på 0,73 km2 eller 730 dekar, det høyeste punktet er Bautaen, 64 moh. Under Kanonbåtkrigen i 1808 sto et stort sjøslag ved Innlandet, og bautaen ble reist til minne om slaget.[2]

Før andre verdenskrig var Kristiansund en trehusby med bebyggelsen fordelt på de fire "land" (øyer). Bare på Innlandet slapp trehusbebyggelsen unna skader fra brannbombene i det tyske angrepet. Derfor fremstår Innlandet i dag med en helt annen type bebyggelse enn de andre øyene. En gammel klippfiskbrygge er tatt i bruk som hotell og flere store sjøboder preger bebyggelsen.

Sundbåten og Sørsundbrua forbinder Innlandet med de andre øyene. Sundbåten går i rute mellom de fire øyene. Buss trafikkerer de øvre delene av øya.

Den populære badeplassen Skjærva er flittig brukt om sommeren til bading, fotball, volleyball, basketball og soling. Innlandet har også en egen matvarebutikk, barneskole og restauranter, ellers er mye av øya benyttet til boligformål.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Innlandet på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ «Bautaen på Innlandet - Turar - Morotur». Surnadal vidaregåande skole. Arkivert fra originalen 21. august 2018. Besøkt 21. august 2018.