Sundbåten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sundbåten «Rapp» legger til ved Piren på Kirkelandet. Nordlandet i bakgrunnen.
Sundbåten «Angvik» på vei over havnebassenget. Gomalandet i bakgrunnen.

Sundbåten er en passasjerrute med båt mellom de fire bydelene («landene») Gomalandet, Kirkelandet, Nordlandet og Innlandet i Kristiansund.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sundbåttrafikken startet 18. november 1876. Båtruten ble startet av lokale kjøpmenn i Kristiansund som hadde behov for transport av varer og kunder i mellom øyene i byen. De dannet Kristiansund dampbåtlag i 1875 og startet trafikken året etter.

Kristiansund kommunale sundbåtvesen overtok driften av sundbåtene under 1. verdenskrig da kostnadene ble for store for Kristiansund dampbåtlag. Navnet etterhvert endret til Kristiansund Kommunale Sundbåtvesen (KKS).

Passasjerrekorden på et år ble satt i 194344 med 2 635 900 passasjerer

Sundbåten ble i 1997 valgt til kommunens kulturminne av innbyggerne i Kristiansund. Passasjerantallet har de siste årene vært økende og i 2008 registerete Sundbåtvesenet 90 000 passasjerer. Aktivitetsområdene til selskapet omfatter i dag kollektivtrafikk, charter, havnesightseeing og andre turopplevelser i Kristiansund og på Nordmøre.

Alle Sundbåtene hadde tidligere en plikthugger om bord. Oppgaven til plikthuggeren var å hugge tak i kaia slik at Sundbåten lå inntil når passasjerene skulle av og på båten. Navnet plikthugger kommer fra forsvaret og betyr "å ha plikten" – som er den første delen av ordet, og han "hugger" fast til kaia.

Billettene til Sundbåtene var fra gammelt av ovalemynter som måtte kjøpe før man gikk om bord, de fleste familiene i Kristiansund har et par eksemplar av disse i en samling.

I dag[rediger | rediger kilde]

Kristiansund kommunale sundbåtvesen driver fortsatt trafikken over sundene i byen. Trafikkgrunnlaget er begrenset da de fleste har egen bil, men en del foretrekker fortsatt båten. I turistsesongen er det større aktivitet, og båten er en av kommunens største turistattraksjoner.

Båtrutene blir betjent av båtene «Rapp» og «Angvik». Båten «Rapp» ble revidert av Bjarne Bjerknes.

Sundbåten Syver[rediger | rediger kilde]

Sundbåten har blitt benyttet som figur i prosjektet Sundbåten Syver, det har blitt skrevet fire bøker, gitt ut cd og blitt satt opp teaterforestilling der Syver er hovedperson.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Folk på havna – fra fergemenn til Angvik, selges hos lokale bokhandlere i Kristiansund

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]