Terpentintre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Terpentintre
Terpentintre
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pistacia terebinthus
L.
Norsk(e) navn: terpentintre
Hører til: Pistacia,
Anacardiaceae,
Sapindales
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: middelhavsområdet

Terpentintre (Pistacia terebinthus) er et løvfellende, inntil 6 meter høyt tre. Det tilhører slekten Pistacia i den varmekrevende familien Anacardiaceae og er altså i slekt med pistasj.

Det vokser i hele middelhavsområdet i maquis, furuskog og tørre, steinete skråninger. Bladene er finnete med tre–ni småblad inkludert ett endesmåblad. Hovedbladstilken har ikke vinger. De røde blomstene sitter i tette klaser. Bærene er en steinfrukt, som først er rød, men som så blir brun. Planten har ofte galler.

I Levanten, lengst øst i middelhavsområdet, vokser en form med mer ovale småblader. Den har delvis blitt regnet som en egen art, Pistacia palaestina, men skiller seg ikke ut genetisk.

Terpentin ble opprinnelig fremstilt av denne planten, men kommer nå fra bartrær. Treet kalles terebint på mange språk og er nevnt flere steder i Bibelen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • O. Polunin og A. Huxley, norsk utgave P. Sunding (1978). Middelhavsflora. NKI-Forlaget. s. 116. ISBN 82-562-0490-7. 
  • M. Blamey og C. Grey-Wilson (2004). Wild Flowers of the Mediterranean (2 utg.). London: A & C Black. s. 127. ISBN 0-7136-7015-0. 
  • M.G. Al-Saghir og D.M. Porter (2012). «Taxonomic Revision of the Genus Pistacia L. (Anacardiaceae)». American Journal of Plant Sciences. 3 (1): 12–32. ISSN 2158-2750. doi:10.4236/ajps.2012.31002. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Galle på terpentintre forårsaket av gallelusa Baizongia pistaciae
Frukt og frø av terpentintre (Pistacia terebinthus)