Brent av frost

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brent av frost
Generell informasjon
Sjangerdrama
Utgivelsesår1997
Prod.landNorge
Lengde97 min.
Språknorsk
Aldersgrense15 år (Norge)
Bak kamera
RegiKnut Erik Jensen
ProdusentJan-Erik Gammleng
Tom Remlov (medprodusent)
ManusforfatterAlf R. Jacobsen
Knut Erik Jensen
MusikkOlga Petrova
SjeffotografSvein Krøvel
KlippTrygve Hagen
Foran kamera
MedvirkendeStig Henrik Hoff
Bengt Altmann
Morten Andresen
Gørild Mauseth
Eksterne lenker

Brent av frost er en norsk spillefilm i sjangeren historisk romantisk spionthriller fra 1997 regissert av Knut Erik Jensen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om en nordmannen Simon (spilt av Stig Henrik Hoff) som verver seg som sovjetisk spion og gir etterretninger om USAs U2-flygninger fra Bodø lufthavn. Simons opplysninger er medvirkende til storpolitisk dramatikk når opplysningene gjør det mulig for Sovjet å skyte ned et U2-fly. Spionasjevirksomheten gjør at Simons kjærlighetsforhold til Lilian (spilt av Gørild Mauseth) blir anstrengt.

Det meste av handlingen utspiller seg på 1950- og 60-tallet, men filmen har mange tilbakeblikk til andre verdenskrig i Nord-Norge, hvor samarbeid mellom Sovjetunionen og lokalbefolkningen gir bakgrunn for at mange i etterkrigstiden følte større sympati med Sovjet enn USA under den kalde krigen.

Filmen er i ettertid blitt særlig kjent for en sexscene i en liten fiskebåt, som har blitt gjenstand for parodier i filmen Kill Buljo. I skuespillerkontrakten var det en klausul om at scenen ikke skulle vises tatt ut av sin sammenheng. Etter at denne ble vist på TV, tok Høyesterett stilling til om dette var i strid med sitatretten.[1]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]