Storøya (Hole)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Storøya er den største øya i Tyrifjorden, ca. 1,7 km², og ligger fysisk sør for Sælabonn og sørvest for Kroksund i Hole kommune, Buskerud. Sundet mellom Storøya og Sælabonn kalles Storøysundet. Øya har forbindelse til ElstangenUtstranda via flytebru, som har passasje for småbåttrafikken på fjorden. Veien over brua er forsynt med bom.

På øya ligger også Storøen gård, som i middelalderen ble sete for Hamarbispen vest i bispedømmet, og en 18-hulls golfbane som drives av Tyrifjord Golfklubb. Sørøst på øya er det et større hyttefelt, og i nordøst ei småbåthavn.

Storøya naturreservat[rediger | rediger kilde]

På øya ligger også Storøya naturreservat, som ble fredet 15. januar 1988. Naturreservatet dekker et areal på ca. 35 dekar. Verneområdet omfatter strandsonen vest på øya. Hovedårsaken til vernevedtaket er de geologiske lagene fra silur. Sammen med Purkøya og Lamostangen utgjør feltet referanseprofilen for undersilur-perioden fra 440 millioner år tilbake.

Øya består av et mangfold av naturtyper. Som i skrentene ned mot Tyrifjorden finnes også her kalkfuruskog. Det biologiske mangfoldet er rikt på øya som har en variert flora. Ved Storøen gård finnes det sjeldne kulturvekster og forvillet klosterflora som trolig ble brakt til øya av munker.

Se også[rediger | rediger kilde]