Stjernesildre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stjernesildre
Stjernesildre
Vitenskapelig(e)
navn
:
Micranthes stellaris
(L.) Galasso, Banfi & Soldano
Norsk(e) navn: stjernesildre
Hører til: stjernesildreslekta,
sildrefamilien,
Saxifragales
Habitat: fuktige steder i fjellet
Utbredelse: amfiatlantisk i Europa og Nord-Amerika

Stjernesildre (Micranthes stellaris, tidligere Saxifraga stellaris) er en flerårig urt i sildrefamilien.

Den er lav og noe hårete. Bladene sitter i en rosett ved marka og er avlange, tannete og nesten uten stilk. Stengelen blir omtrent 10 cm høy og er bladløs og lite forgrenet. Blomstene er hvite, og hvert kronblad har to gule eller rødlige flekker. Planten vokser på fuktige steder, som berghyller og ved bekker og elver.

Arten har en amfiatlantisk utbredelse. I Europa finnes den i Island, Færøyene, Norge, Sverige, Finland, Nordvest-Russland, De britiske øyer og i fjellområdene i Mellom- og Sør-Europa sørover til Sierra Nevada, Korsika og Nord-Hellas, mens den i Nord-Amerika vokser i Labrador og på Baffinøya og Grønland. I Norge er den vanlig i fjellet over hele landet og finnes opptil 1920 moh. i Jotunheimen. Plantene i Norge og andre nordlige strøk tilhører subsp. stellaris, mens plantene lenger sør i Europa regnes til andre underarter.

Stjernesildre er en del av et artskompleks som også omfatter Micranthes ferruginea fra nordvestre Nord-Amerika, Micranthes redofskyi fra nordøstre Asia og den sirkumpolare grynsildre (M. foliolosa). Grynsildre formerer seg hovedsakelig ved hjelp av yngleknopper, mens de andre tre setter frø.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 168–169. ISBN 82-512-0355-4. 
  • «Stjärnbräcka». Den virtuella floran. Besøkt 16. oktober 2015. 
  • R. Elven m.fl. (red.) Micranthes stellaris subsp. stellaris i Annotated Checklist of the Panarctic Flora (PAF): Vascular plants. Besøkt 1. november 2015.
  • R. Elven m.fl. (red.) The Micranthes stellaris aggregate i Annotated Checklist of the Panarctic Flora (PAF): Vascular plants. Besøkt 1. november 2015.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Blomst