Stig Jarle Hansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stig Jarle Hansen
Født15. mars 1971 (48 år)
Beskjeftigelse Statsviter
Nasjonalitet Norge

Stig Jarle Hansen (født 15. mars 1971 i Horten) er en norsk statsviter og historiker. Hansen er internasjonalt kjent som en ekspert på jihadist/islamist grupper i Afrika, og har blitt brukt mye som ekspert av internasjonale media som BBC, Al Jazeera, CNN og den kinesiske statskanalen kanalen Kanal 4 (CCTV4), kinesisk media har også brukt Hansen som ekspertkommentator på den Jemenittiske borgerkrigen og Jemen generelt. Hans bok, Al Shabaab in Somalia, ble betegnet som den beste boken i 2013 av geriljakrigføringseksperten David Kilkullen i tidsskriftet Foreign Policy i 2014.

Hansen fullførte i 1999 cand.polit.-graden i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. I 2004 ble det hovedfag i historie ved universitetet i Oslo. Hansen avla i 2006 phd-graden ved University of Wales Aberystwyth. Han har tidligere forelest i statsvitenskap ved Universitetet i Addis Abeba, Etiopia, ved University of Wales, Aberystwyth og ved University of Bath i Storbritannia. I perioden Fra 2009 til 2016 var han leder for fagfeltet internasjonale relasjoner ved Institutt for internasjonale miljø- og utviklingsstudier på universitetet for miljø og biovitenskap Han er nå fellow ved Belfer sentret på Harvard universitetet.

Hansen har spesialisert seg på sikkerhetspolitikk på Afrikas horn. Han har fungert som rådgiver for norske, britiske, sørafrikanske og tyske myndigheter i forhold til disse landenes strategier i området, og vitnet i det britiske parlamentet. Han hadde i 2007 en serie med reisebrev fra Mogadishu for BBC, og skrev for Janes Defence group i perioden 2006 til 2011. I 2016 bidro han med kronikker til Newsweek. Han har også blitt brukt som ekspertvitne i norske, britiske og tyske rettssaker med hensyn til ekstreme jihadist organisasjoner, men også i forhold til piratgrupper.

Hansens sikkerhetspolitiske bakgrunn og regionale spesialisering har medført engasjement som maritim sikkerhetspesialist av det i den private sikkerhetssektoren, blant annet for det danske danske firmaet Risk Intelligence (tidligere Protocol), hvor han har drevet med risikoplanlegging og sikkerhetsanalyser, spesielt i områdene rundt Det indiske hav. Han er også medlem i det internasjonale ekspertrådet til Norwegian Risk Consulting International.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]