Hopp til innhold

Sterke-Nils

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Minnesmerke over Sterke-Nils (Nils Olavsson Langedal, ca. 1720–ca.1800) ved Seljord kirke: «Denne steinen hev Sterke Nils 1722–1800 lyft 570 kg»

Nils Olavsson Langedal, kalt Sterke-Nils (født omkring 1720 på Rulleteig i Brunkeberg i Kviteseid i Telemark, døde omkring år 1800) var en sterk mann det er flere sagn om. Han levde deler av livet sitt i Seljord (Seljordshei) og i Kviteseid. Sterke-Nils var kjent som kjempekaren fra Seljord som var flaska opp på hestemelk og var «grueleg sterk».

Merker etter Sterke-Nils[rediger | rediger kilde]

Sterke-Nils skal ha løftet den 570 kilo tunge steinen som ligger ved Seljord kirke, og også en stor stein som står på Kviteseid bygdetun, «Klypelyftsteinen» (75Kg), som han løftet i «klypa«, det vil si neven. Han skal også ha lagt en stor steinhelle over en bekk oppe på Seljordshei.

Seljord-presten og folkelivsskildreren Hans Jacob Wille skrev:

«Sterke Nils fraa Seljord, som i ei vende bar 3 tunnor salt 500 stig utan aa kvila. Men troppi under 'n blei knust.»

Også Porsgrunns-forfatteren Hans Reynolds har skrevet om Sterke-Nils. I boka Telerne i den norske her-soga heter det:

«Nils vart soldat i 1752 og ekserte paa Dalen. Det var just i den tidi, dei bygde festningen i Stavern, og det var Nils med paa. Ein dag stræva seks mann med ein svær granitstein, som skulde upp paa muren, men dei vann ikkje aa rugga honom eingong. Nils kom no til. Han bad kararne gaa undan og tok sjølv fat i steinen. Han sokk i jordi til oklet, men steinen greidde han og det fint og. Men daa kommandanten fekk høyra um dette kars-taket, sagde han, at steinen skulde staa til et minne um dette inne ved festningsporten. Og der stend han den dag idag.»

Jørund Telnes (1845–1892) fra Seljord, som skrev både folkelivsskildringer og dikt, laget en hel vise-syklus om kjempekaren Sterke-Nils. Dette er bygdeviser som skildrer livet til Sterke-Nils fra fødsel til død. De er skrevet slik at tekstene passer til kjente folketoner. Visene er mye brukt i Vest-Telemark og har medvirket til at Sterke-Nils fremdeles blir husket.

På Dyrskuplassen i Seljord der den årlige Dyrsku'n arrangeres, er det rekonstruert en husmannplass kalt Sterke-Nils-tunet. Stua skal være hentet fra plassen Langedal.

Lastebåten DS «Sterkenils» gikk på Telemarkskanalen fra 1913 til 1923 da den ble flyttet og skiftet navn.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Kvaalen, Olav: Soga om Sterke-Nils (1976)
  • Reynolds, Hans: Telerne i den norske her-soga (1909)
  • Telnes, Jørund: Soga om Sterke-Nils (1877, 1899, 1925, 1976, 1977)
  • Telnes, Jørund: Sterkenils (Landstadinstituttet 2000, ISBN 82-521-3454-8)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]