Kviteseid bygdetun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kviteseid bygdetun
Etablert1907
Kart
Kviteseid bygdetun
59°21′18″N 8°31′18″Ø
Nettstedhttp://www.vest-telemark.museum.no/museum/kviteseid-bygdetun-p530763

Kviteseid bygdetun
Utsondhalli fra 1979

Kviteseid bygdetun er et friluftsmuseum i Kviteseid. Det ble etablert i 1907 og er et av Norges eldste bygdetun. Bygdetunet ligger ved siden av Kviteseid gamle kyrkje og Kviteseid gård. Dette området ovenfor Kviteseidbukti ved Kviteseidvatnet bærer flere tegn på tidlig beboelse og handelsplass med vannveier og dalsøkk som møtes. [trenger referanse] Bygdetunet ligger ved krysset mellom riksvei 41 og fylkesvei 304, der bakkene Kviteseidkleivan opp mot Vrådal begynner, og omtrent 7 kilometer fra Kviteseid sentrum.

Selve bygdetunet består av tolv bygninger som er flyttet til bygdetunet fra ulike gårder i distriktet gjennom hele 1900-tallet; den eldste er fra 1500-tallet. I 1979 ble det bygget en utstillings- og informasjonshall kalt Utsondhalli. Denne ble bygget med det formål å ha en egen utstilling for skulpturene til Gunnar Utsond, som ble skjenket til Kviteseid kommune og bygdetunet noen år tidligere. Senere har hallen også blitt brukt til andre årlige gjesteutsillinger. Kviteseid gamle kyrkje er en stenkirke fra rundt år 1260 som ligger på opprinnelig grunn like ved bygdetunet, og er en del av hva bygdetunet viser.

Museet holder åpent alle dager i sommermånedene, og det arrangeres flere arrangement og aktiviteter på bygedetunet gjennom sommeren. Bygdetunet eies i dag av Kviteseid kommune og styres av et eget styre oppnevnt av kommunen. Kviteseid Bygdetun er også en enhet i stiftelsen Vest-Telemark Museum, som står for den daglige driften, administrasjonen og vedlikehold av bygdetunet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]