Brunkeberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brunkeberg
LandNorges flagg Norge
Kart
Brunkeberg
59°26′05″N 8°28′59″Ø

Brunkeberg er et tettsted i Kviteseid kommune i Telemark fylke. E134 som går fra Drammen til Haugesund går gjennom bygda. I Brunkeberg starter også Telemarksvegen, riksvei 41, som går fra Brunkeberg til Kristiansand. Det meste av handelsvirksomhet i Brunkeberg er i dag lagt ned. tidligere var det kafe i Brunkeberg, den hadde den første TV-en i kommunen. I dag finner man kun en brukthandel igjen.

Norges første lærerskole lå på Kosi i Brunkeberg. Her gikk blant andre Aasmund Olavsson Vinje. I dag er skolebygget flytta fra grunnmuren og blir brukt som privat hytte. Brunkeberg kirke er ei hvit korskirke fra 1790. Den ligger rett ved riksvei 41. Andre ting man finner i Brunkeberg er Sterke-Nils' fødested og Olavskjelda ved Vigdesjå.

Brunkeberg oppvekstsenter er en viktig nerve Brunkeberg. Det er barnehage og skole fra 1.-4. klasse. Der går elever fra grendene Brunkeberg, Morgedal, Ordal og Åsgrend. I dag har Brunkeberg et moderne avfallsanlegg, Renovest litt utenfor sentrum. Nær Renovest finner man Scania, en bedrift som driver med salg og reparasjon av lastebiler og busser.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hjem». Scania Norge (norsk). Besøkt 18. oktober 2022.