Hopp til innhold

Stephen Rotluanga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stephen Rotluanga
Født8. juni 1952Rediger på Wikidata (72 år)
Aizawl
BeskjeftigelseKatolsk prest (1981–), katolsk biskop (2002–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (2001–) Rediger på Wikidata
NasjonalitetIndia

Stephen Rotluanga C.S.C. (født 8. juni 1952 i Sakawrtuichhun i Aizawl i Mizoram i India) er en indisk ordensgeistlig og katolsk biskop av Aizawl. Han er også kjent som bildende kunstner.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Stephen Rotluanga er det fjerde barnet til Luke Robula og Lucy Darhmingliani, og har syv søsken. Han er en del av Khiangte-klanen. Han fullførte sin BA fra St. Joseph's College i Bangalore og sin B.Phil og Bachelor of Theology fra Jnana Deepa, Institute of Philosophy and Theology i Pune. I løpet av sine prestestudier fullførte han akademisk opplæring i massemedier og kommunikasjon fra St. Xavier's College i Mumbai og sosial kommunikasjon fra NITIKA i Kolkata. Han fullførte også kurs i Pastoral Psychology Counselling and Youth, og Liturgical and Prayer Experience fra NBCLC i Bangalore.

Han har en utmerkelse i Fine Arts-spesialisering fra Ontario College of Art and Design i Toronto i Canada og har gjennomgått profesjonell kunstnerisk opplæring i Firenze i Italia.

Prest[rediger | rediger kilde]

Stephen Rotluanga sluttet seg til Kongregasjonen av Det hellige kors og ble presteviet den 13. desember 1981 av biskop Denzil Reginald D'Souza av Silchar.

Biskop av Aizawl[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul II utnevnte ham til biskop av Aizawl den 2. oktober 2001. Assisterende sekretær for Kongregasjonen for folkenes evangelisering, erkebiskop Charles Asa Schleck C.S.C., ordinerte ham til biskop den 2. februar året etter; medkonsekratorer var Dominic Jala S.D.B., erkebiskop av Shillong, og Lumen Monteiro C.S.C., biskop av Agartala.

Han var den første av folkegruppen zo som ble katolsk biskop.

Biskop Rotluanga er ved laler, tegner, karikaturtegner og tegneserieskaper med spesialisering innen renessansekunst. Han har har holdt ulike nasjonale og internasjonale kunstutstillinger, men har aldri solgt et eneste kunstverk. Han innrettet et studio i bisperesidensen i Aizawl. Han har sagt at Michelangelo og Leonardo da Vinci er hans største påvirkninger. Han er kjent for sine nakenmalerier, det han kaller «menneskelige skikkelser skapt av Gud.»[1]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]