Shillong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shillong
Hindi: शिलांग
Utsikt over Shillong
LandIndias flagg India
DelstatMeghalaya
Postnummer793001
Retningsnummer364
Areal64,36 km²
Befolkning260 000 (2001)
Bef.tetthet2 225,44 innb./km²
Høyde o.h.1 525 meter
Nettsideeastkhasihills.gov.in/
Posisjonskart
Shillong ligger i India
Shillong
Shillong
Shillong (India)
Kart
Shillong
25°34′28″N 91°52′44″Ø

Shillong er hovedstad i den indiske delstaten Meghalaya. Byen, som ligger 1 496 moh., ble bygget ut av britene for å være et feriested i fjellene, i et område som ofte ble kalt «Østens Skottland» på grunn av likhetene med det skotske høylandet. Shillong har omkring 260 000 innbyggere (2001). Den er en vakker by, med mange trær og gamle victorianske bungalower. Byen har ferieattraksjoner som golfbane, offentlig museum og et sommerfuglmuseum. Shillong ligger bare drøye 5 mil fra Cherrapunji, byen med verdens nedbørsrekord, så golfbanen, som var Indias første 18-hulls bane, er ofte fuktig.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet på byen kommer av navnet på en khasiguddom.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen var sommerhovedstad i Øst-Bengal og Assam i mange år. I 1874 ble Shillong, delvis takket være det relativt sett svalere klimaet, hovedkvarter i Assam da dette området ble en britisk Chief Commissioner's Province samme år. Den forble hovedstad i det til da udelte Assam fram til den nye delstaten Meghalaya ble dannet den 21. januar 1972, da Shillong i stedet ble hovedstad i Meghalaya og Assams nye hovedstad ble Dispur. I 1897 ble byen helt ødelagt av jordskjelv, det meste av dagens bygningsmasse er derfor fra 1900-tallet.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Shillong ligger på et høydedrag nesten 1500 meter over havet. 10 km nord for byen ligger Shillong-toppen som er 1965 meter over havet, og som har gitt navnet til byen. Byen strekker seg ut mellom tre åser på Shillong-platået, Lum Sohpetbneng, Lum Diengiei and Lum Shillong. I khasi-tradisjonen så man på disse som hellige fjell. Det er en liten innsjø nord i byen, Ward's Lake. Den er oppkalt etter William Ward som var britisk Chief Commisioner i delstaten Assam. Den kom til som følge av at en fange i fengselet gravde et hull og fant en kilde. Byen har flere parker, en av disse er Lady Hydai Park med masse blomster. Byen har også en botanisk hage. Det er også flere fosser i området, Crinolene Falls er en av disse. Den ligger om lag 10 km fra sentrum av byen.

Bydeler[rediger | rediger kilde]

Umsohsun, Mawlai, Laitumkhrah, Pynthorumkhrah, Jaiaw, Mawkhar, Mission compound, Malki, Rynjah, Nongthymmai, Umpling, Nongmynsong, Lumparing, Riatsamthiah, Lamavilla, Lummawbah (Upper Shillong), Mawprem, Lower Mawprem, Nongsohpoh, Mawbah, Laban, Upper Madanrting, Lower Madanrting (Happy Valley), Laitkor, Madan Iewrynghep (Firebrigade), Lower Lachumiere, Upper Lachumiere, Old Kench's Trace, New Kench's Trace, Polo, Jingkieng Umshyrpi, Jail Road, Police Bazaar, Harisabha.

Klima[rediger | rediger kilde]

Shillong ligger i monsun-området i India. Det regner fra juni til ut august, og nedbøren er stor. Temperaturen er omkring 23 grader Celcius om sommeren og kan gå ned til 4 grader om vinteren. Beste tid å besøke byen er derfor oktober-november og mars-april.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Shillong har vokst hurtig de senere år. Den hadde som britisk ferieby i 1872 bare 1.300 innbyggere. Nå leder veksten til mangel på vann, vanskelige sanitære forhold og service for innbyggerne. Byen er et viktig handelssentrum for jordbruksprodukter. Ved flere forskningsinstitutter i byen forskes det på melk, frukt og silke, byen har et Pasteur Institute og et medisinsk forskningsinstitutt. Det er to sykehus i Shillong. Få kilometer nord for byen ligger Barpani vannkraftverk.

Transport[rediger | rediger kilde]

Det er bilveier rundt Shillong, men ikke alle har fast dekke og mange kan bli ganske dårlige i løpet av regntiden. Byen har ingen jernbanestasjon. Det er en liten flyplass om lag 30 km fra byen i Umroi, men bare med få ruter dit. Den nærmeste jernbanestasjonen og større flyplassen ligger i Guwahati, tre til fire timers kjøretur fra Shillong. Å ta taxi derfra koster fra 110 til 170 INR. Buss er noe billigere, fra 40 til 100 INR. I Shillong er det imidlertid stor trafikk, køkjøring og trafikkork må påregnes daglig.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Folketelling har vist at byen har 11% av befolkningen under 6 år. Mens resten av landet har en analfabetisme på 40%, er den 20% i Shillong. Khasiene er fremdeles i flertall i byen, men det har vært stor tilflytting av andre folkegrupper, så bengaler, nepalesere, folk fra Assam, Bihar og Rajasthan gjør byen ganske så kosmopolitisk. Da Bangladesh ble opprettet, flyttet mange av de som tidligere hadde bodd i den delen av Assam som tilfalt Bangladesh, til Shillong.

Religion[rediger | rediger kilde]

Kristendommen er den dominerende religion i byen, tre fjerdedeler er protestanter, en fjerdedel katolikker og den katolske kirken har erkebispesete i byen. Men en stor del av befolkningen tilhører den opprinnelige khasi-religionen, og andre av Indias religioner er også representert i byen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]