Stephen J. Walton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stephen J. Walton
Født16. mai 1958Rediger på Wikidata (63 år)
LeicesterRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SkribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Norlis debutantpris (2012)Rediger på Wikidata

Stephen John Walton (født 16. mai 1958 i Leicester, England) er en britiskfødt nynorsk-ekspert og forfatter. Han er siden 2015 professor i kulturfagHøgskolen i Telemark.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Walton studerte nordisk på University College London og tok doktorgradenIvar Aasen og nasjonalromantikken ved University of Cambridge (1986).

Han var ansatt på University College London fra 1983 til 2003, først som universitetslektor, senere dosent og så professor i norsk. Etter 1984 har han hvert år undervist på Den internasjonale sommerskoleUniversitetet i Oslo. Walton har også undervist i norsk på Polytechnic of Central London og på University of Surrey.

På slutten av 1980-tallet arbeidet han på Agder distriktshøgskole som førsteamanuensis i fagoversetting. I 1997 ble han ansatt som professor II i nynorsk skriftkultur på Høgskulen i Volda. Han ble Norges første professor i nynorsk skriftkultur, og leder for Ivar Aasen-instituttet. Fra 2003 til 2006 var Walton leder for prosjektet «Det opne språket», finansiert av Norges forskningsråd. Han har også vært leder for to Nordplus-nettverk.

Walton er en aktiv språk- og samfunnsdebattant.[trenger referanse] Han skriver blant annet jevnlig i avisen Dag og Tid og i Klassekampen.[1]

I 2009 fikk han Språkprisen, tildelt for god bruk av nynorsk i sakprosa. Den fikk han for bøkene Den teksta versjonen. Amerikanisering og modernitetens intellektuelle og Skaff deg eit liv. Om biografi. For den siste boka fikk han også Melsom-prisen, tildelt samme året. Etter å ha gitt ut sin første roman mottok han i 2012 Norlis debutantpris.

Walton er bosatt i Telemark.[trenger referanse]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Klassekampenarkivet». arkiv.klassekampen.no. Besøkt 1. juni 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]