Stavanger amt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Stavanger Amt)
Hopp til navigering Hopp til søk
Stavanger amt på et kart fra 1785.

Stavanger amt var en administrativ enhet (amt) i Norge 1662-1918, som i geografisk utbredelse tilsvarer dagens Rogaland fylke. Det var underamt til Christiansand stiftamt til utpå 1800-tallet, da det ble eget stiftamt.

Ved innføringen av amt i Danmark-Norge i 1662 ble Stavanger utpekt til ett av fire stiftamt i Norge, ved siden av Akershus, Bergenhus og Trondhjems. Administrasjonen lå i Stavanger og var hovedamt også for Agdesiden og Bratsbergs amt. Stavanger forble ikke stiftamt lenge, ettersom stattholder Ulrik Frederik Gyldenløve allerede i 1670 foreslo at Christiansand skulle være stiftstad. I 1680 ble amtmannen i Stavanger, baron Ludvig Holgersen Rosenkrantz, utnevnt som ny stiftamtmann, og i 1682 ble endelig bestemt at Stavanger stift heretter skulle hete Christiansand stift, og at både stiftamtmannen og biskopen skulle bo i denne byen.

Sammen med Mandals amt, Nedenes amt og Øvre Tellemarkens fogderi utgjorde amtet Christiansand stiftamt.

Skrivemåte[rediger | rediger kilde]

Ved overgangen til fylker i 1919 var den offisielle skrivemåten Stavanger amt, etter at 1907-reformen innførte liten forbokstav på substantiv (Amt -> amt). Før 1907 var således den vanlige skrivemåten Stavanger Amt (Ubunden form: Stavanger). Tidligere, f.eks. i Matrikkelen av 1838 var skrivemåten Stavangers Amt og Pontoppidans kart av 1785 Stavanger Amt.

Gotisk: .

Fra 1. januar 1919 fikk Stavanger amt navnet Rogaland.

Fogderier 1785[rediger | rediger kilde]

Fogderier 1890[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

RogalandstubbDenne Rogalandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
historiestubbDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.