Hopp til innhold

Stargate Atlantis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stargate Atlantis
Generell informasjon
SjangerScience fiction-serie
Prod.landUSA, Canada
Sesonger5
Episoder100 (liste)
Lengde42 minutter (per episode)
SpråkEngelsk
Basert påStargate SG-1
Foran kamera
Medvirkende
14 oppføringer
Joe Flanigan (rollefigur: John Sheppard)
David Hewlett (rollefigur: Rodney McKay)
Rachel Luttrell (rollefigur: Teyla Emmagan)
Torri Higginson (rollefigur: Elizabeth Weir)
Rainbow Sun Francks (rollefigur: Aiden Ford)
Jason Momoa (rollefigur: Ronon Dex)
Amanda Tapping (rollefigur: Samantha Carter)
Robert Picardo (rollefigur: Richard Woolsey)
Jewel Staite (rollefigur: Jennifer Keller)
Kate Hewlett
Connor Trinneer
David Nykl (rollefigur: Radek Zelenka)
Kavan Smith (rollefigur: Evan Lorne)
Paul McGillion (rollefigur: Carson Beckett)
Bak kamera
Skaper(e)Robert C. Cooper, Brad Wright
ProdusentRobert C. Cooper, Joseph Mallozzi
MusikkJoel Goldsmith
Sending
Periode16. jul. 20049. jan. 2009
TV-kanalSyfy
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Stargate Atlantis er et canadisk-amerikansk eventyr- og science-fiction-serie som gikk på The Movie Network fra 2004 til 2009. Programmet ble skapt av Brad Wright og Robert C. Cooper som en avlegger av Stargate SG-1, som igjen var basert på spillefilmen Stargate (1994). Alle de fem sesongene av Stargate Atlantis bli vist på Sci-Fi Channel i USA og på The Movie Network i Canada. TV-serien ble filmet i og rundt Vancouver i delstaten Britisk Columbia i østlige Canada.

Fortellingen i Stargate Atlantis følger hendelsene i sjuende sesong i Stargate SG-1, denne seriens siste episode «Lost City» og åttende sesongs første episode «New Order». Her oppdager besetningen i denne serien en antarktisk utpost opprettet av et fremmed folk kalt de forhistoriske («the Ancients»). I den første episoden, «Rising», sender Stargate-kommandosentralen en internasjonal gruppe for å undersøke utposten. Her oppdager dr. Daniel Jackson lokaliseringen av Atlantis, den legendariske byen som ble bygget av de forhistoriske, og oberst Jack O'Neill besøker utposten etter å ha blitt lagt i stillstand («stasis»).

TV-serien var seersuksess for Sci Fi Channel, og var dessuten populær enkelte steder i Europa og i Australia. I Norge ble serien vist på Viasat 4. Selv om den anmelderne ikke var spesielt imponerte, ble serien belønnet med en rekke priser i løpet av den tiden den ble vist. Etter at serien ble lagt ned begynte seriens skapere å jobbe videre med konseptet Stargate Universe som TV-kanalen hadde godkjent for et større budsjett. Den var ment å være mindre avhengig av mytologi og isteden ha større vektlegging på utvikling av figurenes utvikling og personlige dybde. Stargate Universe hadde premiere den 2. oktober 2009, og ble lagt ned etter kun to sesonger. Produkter og handelsvarer for Stargate Atlantis omfattet spill og leketøy, trykksaker og en ny hørespillserie. Da Stargate Universe ble kansellert ble den prosjekterte spillefilmen for direkte-for-DVD, titulert Stargate: Extinction, også kansellert.[1][2]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Hovedpersoner

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Sesong 1 hadde premiere 16. juli 2004. Atlantis-ekspedisjonen, ledet av dr. Elisabeth Weir, kommer til byen som «de forhistoriske» hadde forlatt for 10 000 år siden. De får nye venner, athosianerne, men samtidig møter de en ny fiende, the Wraith («spøkelsene»); wraithene. Uten mulighet for å vende tilbake til jorden, må teamet overleve ved å bruke teknologien som de forhistoriske etterlot seg i byen, og finne en måte å forsvare seg mot de skumle på. John Sheppard setter sammen et team som består av ham selv, Rodney McKay, Aiden Ford og Teyla Emmagan, lederen for athosianerne. På et av teamets første oppdrag skaffer de seg enda en ny fiende, geniiene, en menneskelig militær sivilisasjon med et teknologisk nivå på linje med Jorden1950-tallet. Sesongen avsluttes med at byen Atlantis er under et større angrep fra wraithene.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Sesong 2 hadde premiere 15. juli 2005, og fortsetter der sesong 1 slutter. Atlantisekspedisjonen unngår å bli utslettet av wraithene ved å få dem til å tro at byen har blitt ødelagt. De har nå også muligheten for å kontakte Jorden igjen, etter at romskipet «Daedalus» og den nye ZPM-en (en kraftkilde) ankommer byen. Teamet møter på Ronon Dex, som blir med på teamet mens Aiden Ford er savnet. Sesongen ender med at wraithene er på tur til Jorden, og ekspedisjonen må finne en måte å stoppe dem på.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Sesong 3 hadde premiere 14. juli 2006, og fortsetter der sesong 2 slutter. De stopper wraithene fra å nå jorda, men klarer fremdeles ikke å utvikle en «retrovirus» for disse som de håper vil gjøre rasen menneskelig igjen. Teamet møter nok en ny fiende, asuranerne, og ting begynner å se mørkt ut når et eksperiment tar vekk all energien som er igjen i den ene ZPM-en som de hadde. Ikke lenge etter finner de et romskip av de forhistoriske, men da mannskapet ombord finner ut at Atlantis er funnet, tar de tilbake byen som var deres og sender hele ekspedisjonen hjem. O'Neill og Woolsey er sendt til byen for å forsøke å lage en avtale om at ekspedisjon må få lov til å vende tilbake. Dette mislykkes, men O'Neill og Woolsey får lov til å bli igjen som ambassadører mellom jorda og Atlantis. Etter noen uker rapporterer de tilbake at asuranerne har angrepet byen og holder på å ta over styringen. De drepte mannskapet som ekspedisjon tok med tilbake også.

Sheppard og teamet hans drar tilbake til Atlantis, tar byen tilbake og dreper også alle asuranerne. Sesongen ender med at menneskene angriper asuranerne som bygger krigsskip. Asuranerne setter inn et motangrep med et sterkt strålevåpen. Ekspedisjonen prøvde å unngå strålen ved å senke hele byen ned i havet, slik som byen var da teamet ankom byen for første gang. Strålen skar imidlertid gjennom havet, og er fortsatt en stor fare for ekspedisjon. Som en siste utvei setter Atlantis i gang motorene som får byen til å fly, slik at de kan flytte byen til en annen planet. De flykter, men like før de hopper i hyperrommet, treffer strålen byen, slik at Dr. Weir blir hardt skadet. Sesongen ender med at hyperdriven stopper opp og byen flyter i rommet med bare 24 timer med energi igjen.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Sesong 4 hadde premiere 28. september 2007, og fortsetter der sesong 3 slutter. Samantha Carter overtar som ekspedisjonens leder etter at Elisabeth Weir ble skadet. For å berge Weirs liv vekte de til live noen nanitter som har ligget inaktive i kroppen hennes fra en tidligere hendelse. Hun berget livet, men ble tatt til fange av asuranerne da de prøver å stjele en ZPM fra deres hjemplanet. I en av de første episodene møter teamet på en ny kultur kalt the Travelers (de reisende), disse bor på skip for at wraithene ikke skal kunne finne dem så lett.

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

Sesong fem er seriens siste. Stargate Atlantis var ment avsluttes med en to-timers spillefilm, Stargate: Extinction, men planene for denne ble oppgitt.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Coll, Kevin (3. januar 2011): «Stargate Universe Cancellation Kills Stargate Atlantis Movie Possibility» Arkivert 11. januar 2011 hos Wayback Machine.. Fused Film.
  2. ^ a b Mallozzi, Joseph (25. desember 2010): «Christmas! Marty G.! And the return of the mailbag!», Josephmallozzi.wordpress.com.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]