St. Svithun menighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Svithun kirke i Stavanger
St. Svithun fra Stavanger domkirke

St. Svithuns menighet er Den katolske kirkes menighet i Stavanger. Den tilhører Oslo katolske bispedømme og dekker i tillegg til Stavanger hele Jæren, Ryfylke, Sirdal og ned til Flekkefjord. Det er også en egen menighet i Haugesund, St. Josefs menighet. Sognekirken er St. Svithun kirke. Statistikken for St. Svithun katolske menighet for 2007 viser et stigende antall i menigheten og et stort antall døpte. Menigheten har nå registrert 4020 katolikker boende innenfor sognets grenser. Det er en økning på nesten 400 i forhold til 2006.

SKUF er menighetens ungdomsforening.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stavanger domkirke ble viet til St. Svithun og Den hellige treenighet, det året den ble oppført, 1125. Det var derfor naturlig at man viet den første katolske kirken i Stavanger etter reformasjonen til samme helgen. Den ble bygget på Kannik ved Løkkeveien/Dronningens-gate, og ble sammen med sykehuset tvers over gaten innviet den 13. mars 1898. Fra 1902 til 1973 drev den norske St. Franciskus Xaveriussøstrenes kongregasjon sykehuset. Senere fortsatte den lille kommuniteten å bo i byen og hjalp til med annet arbeide i menigheten. Søstrene drev barnehage, holdt kirken i orden, besøkte syke og gamle. Sommeren 1996 flyttet den siste nonnen fra Stavanger.

Inntil 1970-årene var det ikke så mange katolikker i Stavanger, men ved oljealderens innmarsj strømmet utenlandsk personell til Stavanger, og katolikkene blant dem til St. Svithuns kirke. Siden den gang har også mange flyktninger fra ulike land sluttet seg til den katolske menigheten.

Året 1993 ble et merkeår i menighetens historie. Den 18. april, søndag etter påske, ble det feiret katolsk messe i Stavanger domkirke. Messen var et ledd i feiringen av 150-års jubileet for Den katolske kirkes tilbakevenden til Norge etter reformasjonen i 1537. Tilfeldigvis ble denne messe feiret nøyaktig 900 år etter innvielsen av St. Svithuns katedral i Winchester. Stavanger domkirke var fylt til trengsel. Siden den gang har menigheten to ganger årlig fått feire messe i domkirken.

Med økende arbeidsinnvandring fra Øst-Europa har antallet medlemmer økt ekstremt for den katolske kirken i hele Norge. I 1967 var det rundt 130 katolikker i byen. Veksten fra 1997, da det var 2854 medlemmer i menigheten, frem igjennom hele starten på 2000-tallet har vært stor og man regner i dag med at det er over 6000 medlemmer i menigheten. Helt siden 1996 har menigheten arbeidet med planer om utvidelse av kirken.[1]

Den sterke medlemsveksten førte til at man ønsket å utvide dagens kirke i tillegg til å starte med flere andre messesteder (blant annet på Jørpeland, i Sandnes, Egersund og andre kirker som man leier i Stavanger). Menigheten startet etter en lengre søknadsperiode utvidelsen av kirkebygget i 2010. Blant annet på grunn av spørsmål om de nærliggende eldre trehusene på tomten. Kirkebygget fra 1983 ble regnet som Stavangers mest gjennomførte postmoderne bygning.[2] Kirken utvides i sør og dette er en videreføring av den eksisterende kirkens formspråk, og planene er utarbeidet av LINK arkitektur AS.[3] Utvidelsen av kirken ble utsatt en del ganger, men den nye, utvidede kirken ble innviet av biskop Bernt Eidsvig 6. oktober 2012.[4]

Man har også startet å feire messer i Sandnes og har planer om å etablere en kirke også her.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]