St. James's

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
St. James's
St. James's
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:City of Westminster
Admin. grevskap:Stor-London
Seremon. grevskap:Stor-London
StatusSted i Indre London

St. James's er et område på Londons West End. Det avgrenses i nord av Piccadilly, i vest av Green Park, i sør av St. James's Park og i øst av Haymarket.

St. James's var en gang en del av den samme kongelige parken som Green Park og St. James's Park. Karl II gav i 1660 Henry Jermyn, 1. jarl av St Albans, rett til å bygge ut området. Gater ble langt i et rutenett med en sentral plass midt i (St. James's Square), og bebygd med palasser for aristokratiet.

Fram til andre verdenskrig fortsatte St. James's å være et av Londons mest eksklusive boligområder. Kjente residenser i St. James's er St. James's Palace, Clarence House, Marlborough House, Lancaster House, Spencer House og Schomberg House.

I dag er St. James's hovedsakelig et forretningsstrøk, med noen av Londons (og dermed verdens) høyeste husleier. Her ligger hovedkvarteret til de transnasjonale selskapene BP og Rio Tinto. Strøket har et stort antall dyre kunst- og antikvitetsforretninger, og kjente vinhandlere som Justerini and Brooks og Berry Brothers and Rudd. St. James's er også kjent for sine mange klubber, og ses av og til omtalt som «Clubland». Klubbene i St. James's er møtesteder for Storbritannias absolutte overklasse.

Kjente gater i St. James's er:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]