Haymarket (London)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Haymarket
Basisdata
LandStorbritannia
KommuneCity of Westminster

Kart
Haymarket
51°30′31″N 0°07′55″V

Haymarket er ei gate i det sentrale London. Den går fra The Mall nær Trafalgar Square opp til Piccadilly Circus. Gata er kjent for sine fasjonable restauanter og sine to tradisjonsrike teatre, Theatre Royal (Haymarket Theatre) og Her Majesty's Theatre.

Haymarket ligger i Londons teaterdistrikt West End, og har huset teatre iallfall siden 1600-tallet. I 1705 åpna her Queen's Theatre, tegna av arkitekten John Vanbrugh. Da salen viste seg å ha en akustikk som egna seg for operaframførelser, ble Queen's snart en ledende operascene i London. Det var her de fleste av Georg Friederich Händels operaer og oratorier hadde premiere mellom 1710 og 1745. Etter dronning Annes død i 1710 ble teateret omdøpt til King's Theatre. Bygningen brant i 1790, et nytt King's Theatre ble reist kort tid etter som gikk tapt i en ny brann hundre år seinere. I 1897 ble så His Majesty's Theatre bygd på samme sted, og denne bygningen (Her Majesty's Theatre) er fortsatt i bruk til større musikaloppsetninger.

Theatre Royal på andre sida av gata er fra 1820. Her lå det tidligere et teater fra 1720-åra.

Også på Haymarket er New Zealand House, New Zealands høykommisjon i Storbritannia.

Bordellvirksomheten som Haymarket i tidligere tider var særlig kjent for, er det få spor etter i dag.

29. juni 2007 et mulig terrorangrep avvergert da en bil med eksplosive materialer ble funnet i gata. Det ble konstatert av det dreide seg om en bilbombe, noe som utløste terroralarm. En annen bilbombe ble funnet i Cockspur Street like ved.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]