St. James’s

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
St. James's
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktCity of Westminster
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i Indre London
PostnummerSW1
Retningsnummer020
Kart
St. James's
51°30′31″N 0°07′59″V

St. James's er et sentralt område innenfor City of Westminster og utgjør en del av West End i London. Det avgrenses i nord av Piccadilly, i vest av Green Park, i sør av St. James's Park og i øst av Haymarket. På 1600-tallet ble området utviklet som et boområde for det engelske aristokratiet og på 1800-tallet var det fokus på utviklingen av Gentlemen's club, herreklubber. Fra gammelt av var området en del av det verdslige sognet St Martin in the Fields, og mye av dette ble en del av sognet St. James fra 1685 og til 1922. Siden den andre verdenskrig har området hatt en overgang fra et boligområde til et kommersielt område.

Toponymi[rediger | rediger kilde]

Stedsnavnet St. James er avledet av et sykehus for spedalske som var viet til helgenen sankt James,[1] på norsk apostelen Jakob den yngre (sønn av Alfaios).[2] Stedet for sykehuset er nå dekket av St. James's Palace, et av eldste palasser i England. Området er uformelt kjent som «klubblandet» grunnet den historiske tilstedeværelsen av herreklubber.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

St. James's var en gang en del av den samme kongelige parken som Green Park og St. James's Park. Karl II gav i 1660 Henry Jermyn, 1. jarl av St Albans, rett til å bygge ut området. Gater ble langt i et rutenett med en sentral plass midt i (St. James's Square), og bebygd med palasser for aristokratiet.

Fram til den andre verdenskrig fortsatte St. James's å være et av Londons mest eksklusive boligområder. Kjente residenser i St. James's er St. James's Palace, Clarence House, Marlborough House, Lancaster House, Spencer House og Schomberg House.

I dag er St. James's hovedsakelig et forretningsstrøk, med noen av Londons (og dermed verdens) høyeste husleier. Her ligger hovedkvarteret til de transnasjonale selskapene BP og Rio Tinto. Strøket har et stort antall dyre kunst- og antikvitetsforretninger, og kjente vinhandlere som Justerini and Brooks og Berry Brothers and Rudd. St. James's er også kjent for sine mange klubber, og ses av og til omtalt som «Clubland». Klubbene i St. James's er møtesteder for Storbritannias absolutte overklasse.

Kjente gater i St. James's[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mills, A.D. (2001): Dictionary of London Place Names. Oxford University Press. ISBN 978-0199566785.
  2. ^ «Den hellige apostelen Jakob den Yngre (~1-62?)», Katolsk.no
  3. ^ «Pall Mall; Clubland», British History Online. 23. mai 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]