Piccadilly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Piccadilly
Basisdata
LandStorbritannia
KommuneCity of Westminster

Kart
Piccadilly
51°30′25″N 0°08′32″V

Piccadilly er en stor gate i London i England som strekker seg fra Hyde Park Corner i vest til Piccadilly Circus i øst. Gaten er del av A4, Londons vestlige hovedtrafikkåre, og løper langs med flere berømte bygninger og steder, deriblant Green Park.

Navnet[rediger | rediger kilde]

1600-tallet. Dame til venstre og herren til høyre har typiske Piccadills
Piccadilly sett fra Hyde Park Corner i 1810

Navnet Piccadilly stammer fra en skredder ved navn Robert Baker, som eide en forretning på Strand sent på 1500-tallet og tidlig på 1600-tallet. Baker la seg opp en formue ved å lage og selge en spesiell type høy, stiv krave (piccadil) som da var på moten blant menn.

Med sin formue kjøpte Baker et stort område av det som da var åpent landskap vest i London, og rundt 1612 reiste han et stort hus der. Herskapshuset ble etterhvert kjent som Piccadilly Hall.

Forretninger[rediger | rediger kilde]

Luksusforretningen Fortnum & Mason, kunstinstitusjonen Royal Academy og det verdensberømte Ritz Hotel ligger på Piccadilly. Simpson, en gang Storbritannias ledende klesbutikk, åpnet på Piccadilly i 1930-årene. Butikken stengte i 1999 og stedet benyttes nå av bokhandelen Waterstone's.

Andre bygninger[rediger | rediger kilde]

To ambassader i Storbritannia også har adresse til Piccadilly: Japans i nr. 101-103, og Maltas høykommisjon i nr. 36-38.

Transport[rediger | rediger kilde]

Piccadilly-linjenLondons undergrunnsbane tar sitt navn fra Piccadilly og deler av linjen beveger seg under Piccadilly. Green Park, Hyde Park Corner og Piccadilly Circus undergrunnsstasjoner har alle inngang på eller i nærheten av Piccadilly.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]