Her Majesty’s Theatre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Her Majesty's Theatre)
Hopp til navigering Hopp til søk


Her Majesty's Theatre under brannen i 1867.
Her Majesty's Theatre i september 2005.

Her Majesty's Theatre er et teater ved Haymarket i bydelen West End i London.

Den nåværende bygningen ble tegnet av Charles J. Phipps og ble bygd i 1897 for Herbert Beerbohm Tree, skuespiller og impresario, som etablerte Royal Academy of Dramatic Art ved denne teater. I begynnelsen av 1920-tallet produserte Tree flere spektakulære skuespill av Shakespeare og andre klassiske verk, og premierer av store dramatikere som George Bernard Shaw, J. M. Syngena, Noël Coward og J. B. Priestley. Siden første verdenskrig har teaterets brede plassering gjort seg godt for storskala produksjoner og teateret har senere spesialisert seg på musicaler.

Teateret ble grunnlagt av arkitekten og dramatikeren John Vanbrugh i 1705, som Queen's Theatre. Dramaer uten musikk var forbudt etter loven, i alle utenom de to Londonteatrer som hadde patent. Fra begynnelsen oppførtes det her lystspill av John Vanbrugh og William Congreve, men snart ble teateret operahus for italiensk og innenlands opera. Mellom 1711 og 1739 ble det uroppført over 25 operaer av Georg Friedrich Händel her.

Man forsøkte omkring 1775 forgjeves å konkurrere med Drury Lane Theatre og Covent Garden-operaen.

I begynnelsen av 1800-tallet var teateret tvunget til å flytte til Royal Opera House, Covent Garden år 1847, og presenterte de første forestillingene i London av Mozarts La Clemenza di Tito, Così fan tutte og Don Giovanni samt var vert for ballettforestillinger innen man vendte tilbake til å være vert for premierer av kjente operaer, som Bizets Carmen og Richard Wagners Der Ring des Nibelungen.

Det har forekommet forandringer av teaterets navn som har samband med monarkens kjønn. Det het først King's Theatre i 1714 under Georg Is tid. Den ble så Her Majesty's Theatre i 1837. Siden var teateret kjent som His Majesty's Theatre årene 1901 til 1952, og så ble det atter Her Majesty's da Elizabeth II ble regent.

Teateret har 1216 sitteplasser, og Really Useful Group har eid huset siden 2000. Marken neernfor det er på en langsiktig leieavtale fra Crown Estate. I dag (2015) spiller man fremst stykker som Andrew Lloyd Webbers The Phantom of the Opera som er blitt spilt kontinuerlig siden 1986.