Jakob den yngre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Statue av Jakob den yngre i Portugal.

Jakob den yngre (gresk: Ἰάκωβος, Iakōbos; hebraisk: יעקב בן חלפי‎ Ya'akov ben Halfay), sønn av Alfeus eller Alfaios, var en av Jesu apostler. Han døde kanskje en gang rundt 62 e.Kr. Det er flere tidlige kristne ved navn Jakob som omtales i Det nye testamente, minst tre og kanskje så mange som åtte.[1] Han betraktes ikke som identisk med Jakob den rettferdige, Jesus’ bror, en viktig kirkeleder.[2] Heller ikke med Jakob den eldre, sønn av Sebedeus, en annen av apostlene. Av den grunn omtales Jakob, sønn av Alfaios, som Jakob den yngre eller den mindre (gresk: Ἰάκωβος ὁ μίκρος Iakōbos ho mikros).[3]

Jakob den yngre opptrer kun fire ganger i Det nye testamente, hver gang i en liste sammen med de tolv apostlene.[4] Helligdagen til Jakob den yngre er 3. mai i den romersk-katolske kirke, 1. mai i Den anglikanske kirke, og 9. oktober i Den ortodokse kirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Den hellige apostelen Jakob den Yngre (~1-62?)», Katolsk.no
  2. ^ Nettbibelen: Paulus’ brev til galaterne 1:19, «Noen annen av apostlene traff jeg ikke, unntatt Jakob, Herrens bror.»
  3. ^ Nettbibelen: Evangeliet etter Markus 15:40; «Det var også noen kvinner der som sto på avstand og så på. Blant dem var Maria Magdalena, Salome og Maria, mor til Jakob den yngre og Joses.»
  4. ^ Matteus 10:3, Markus 3:18, Lukas 6:12–16 og Apostlenes gjerninger 1:13