St. Jørgensveita

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
St. Jørgensveita
St. Jørgensveita sett nordover mot Vår Frue kirke (med spir i bakgrunnen).
Basisdata
NavnSt. Jørgensveita (29)
LandNorge
BydelMidtbyen
KommuneTrondheim
Kommunenr1601
Navngivning1768
NavnebakgrunnOppkalt etter stiftelsen St. Jørgens hus.
TilstøtendeBispegata
Kannikestrete
Erling Skakkes gate
Munkhaugveita
Vår Frue Strete

Kart
St. Jørgensveita
63°25′43″N 10°23′53″Ø

St. Jørgensveita (2–9) er en 202 meter lang veit i Midtbyen i Trondheim som strekker seg nordover fra Bispegata og Domkirkegården ved Nidaros domkirke til Vår Frue Strete og Vår Frue kirke. Navnet er gammelt og kommer fra den milde stiftelsen St. Jørgens hus, som ble stiftet i 1607 og som lå i dagens St. Jørgensveita 2. Veita ble tidligere kalt Det Gamle Kirkestrede eller bare Kirkestredet og følger det opprinnelige løpet til middelaldergaten Langstrete. Denne gikk gjennom området hvor kannikene hadde sine boliger.

Veita har en godt bevart trehusbebyggelse som ble oppført etter bybrannen i 1846, og disse er regnet som et yndet motiv for både malere, tegnere og fotografer. Sørøst for veita ligger Thomas Angells hus og i sørvest ligger Archidiaconi plass.

Historie[rediger | rediger kilde]

Veita ligger i et av middelalderbyens dominerende område, som var på begge sider av det opprinnelige torget. Veita gikk på vestsiden av dette torget, der hvor Munkhaugveita (Smidesgeilan) tok av fra veita i vestlig retning. Flere av byens geistlige bodde i dette området og veita ledet sørover opp til Domkirkegården under navnet Kirkestredet. Denne delen av veita inngikk i den vekterruten som er beskrevet i Magnus Lagabøtes bylov fra 1270-årene.[1] Sør i veita lå det i tidlig tid en eldre steinkirke, trolig Allehelgenskirken, som ble ødelagt i brann på 1300-tallet. Etter bybrannen i 1681 forsvant også det gamle torget, men St. Jørgensveita og øvrig gatenett ble i hovedsak bevart.

Veita har hatt flere navn gjennom tidene. Kirkestretet ble brukt om veita gjennom 1600-tallet, med ulike former av navnet. Domkirkeristen, Kirkeristen eller bare Risten var navnet på veitas øverste og sørligste del inn mot Domkirkegården. Bakgrunnen til disse navnene var en ferist som var lagt ved inngangen til kirkegården for å forhindre adkomst til dyr. Til tross for at St. Jørgens hus ble flyttet til veita allerede i 1691 kom ikke navnet St. Jørgensveita i bruk før i 1768. I denne perioden ble også St. Jørgens-huus gade brukt om veita.

Bygninger og annet langs St. Jørgensveita[rediger | rediger kilde]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Christiansen, I Veita. St. Jørgensveita, s. 185

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bratberg, Terje T. V. (2008). Trondheim byleksikon. Oslo: Kunnskapsforlaget. s. 463. ISBN 978-82-573-1762-1. 
  • Christiansen, Per (2004). I Veita. Trondheim: Tapir Akademiske Forlag. s. 185. ISBN 82-519-1966-5. 
  • Paasche, Erling (1983). Historisk litteratur om Trondheim: Trondheim i 1000 år: Historisk Guide, Veitene - Middelalderens gatenett i Trondheim, Trondheim kommune.