Enkeltskillingsveitene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Enkeltskillingsveitene
Nedre Enkeltskillingsveita i retning nordover mot Olav Tryggvasons gate (ukjent årstall)
Basisdata
NavnEnkeltskillingsveitene
LandNorge
BydelMidtbyen
KommuneTrondheim
Kommunenr1601
Navngivning1707
NavnebakgrunnEtter vertshusholderen Ole «Enkeltskilling» Eriksen Øren
TilstøtendeMunkegata
Jomfrugata
Thomas Angells gate
Olav Tryggvasons gate

Enkeltskillingsveitene er en samlebetegnelse på tre nærliggende veiter i Midtbyen i Trondheim som ligger i kvartalet mellom Jomfrugata, Dronningens gate, Munkegata og Olav Tryggvasons gate. Disse tre er Nedre Enkeltskillingsveita, Øvre Enkeltskillingsveita og Vestre Enkeltskillingsveita.

Området var ikke preget av nevneverdig bebyggelse i perioden før bybrannen i 1681, men ved reguleringen etter brannen ble det opparbeidet flere tomter i dette området. Kvartalet var til å begynne med relativt dypt i utforming, slik at det oppstod mindre veiter mellom den voksende bebyggelsen. Den neste større endringen i området tok til etter bybrannen i 1841, da Thomas Angells gate ble opparbeidet i retning øst-vest som en del av gateløpet til den daværende Casperveita. På 1800-tallet var veitene tilholdssted for flere håndverkerbedrifter.

Enkeltskillingsveitene har fått sine respektive navn etter vertshusholderen Ole Eriksen Øren, som hadde sitt vertshus i Nedre Enkeltskillingsveita like ved dagens Thomas Angells gate nummer 17. Hans kallenavn var Ole Enkeltskilling, som muligens kommer av at han solgte brennevin for en skilling. Navnet er registrert brukt tidligst fra 1707, men i 1681 gikk den øvre delen av veita under navnet Tverveiten.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bratberg, Terje T. V. (2008). Trondheim byleksikon. Oslo: Kunnskapsforlaget. s. 161. ISBN 978-82-573-1762-1. 
  • Christiansen, Per (2004). I Veita. Trondheim: Tapir Akademiske Forlag. s. 103. ISBN 82-519-1966-5. 
  • Paasche, Erling (1983). Historisk litteratur om Trondheim: Trondheim i 1000 år: Historisk Guide, Veitene - Middelalderens gatenett i Trondheim, Trondheim kommune.