Gjetveita

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gjetveita
Dronningens gate 36 og 38
Basisdata
NavnGjetveita (29)
LandNorge
BydelMidtbyen
KommuneTrondheim
Kommunenr5001
Navngivning1694
NavnebakgrunnEnten av Gjet som betyr å støpe, eller gjutare etter yrkebenevnelsen gjørtler
TilstøtendeDronningens gate
Olav Tryggvasons gate

Kart
Gjetveita
63°25′57″N 10°23′34″Ø

Gjetveita er en 120 meter lang veit i Midtbyen i Trondheim som går fra Dronningens gate mellom nr 36 og 38 til Olav Tryggvasons gate nr 43/49. Den er parallellgate til de nedre deler av både Prinsens gate og Munkegata, men har ingen gjennomgangstrafikk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gjetveita er en av flere veiter som utgjorde en del av den eldre Smidesgeilan. Dette var en tidligere gateløp som også inkluderte Bersvendveita, den forsvunne Sverdfegerveita og Munkhaugveita videre oppover. Gjetveita var i så måte den nederste delen av denne lange veita, som gikk i en bue omkring den eldre middelalderbyen. Årsaken til denne formen og sin beliggenhet var grunnet veitas tidlige industri, som bestod av ildsfarlige virksomheter som smed- og gjørtlerarbeid samt annet metallarbeid som hadde behov for sterk varme. Dette arbeidet kunne derfor foregå i Smidesgeilan med mindre risiko for å antenne en potensiell ødeleggende bybrann.

Veita har vært preget av å være tilholdssted for flere håndverkerbedrifter gjennom sin levetid. I moderne tid er den preget av omkringliggende høye bolig- og forretningsbygg, hvor Gjetveita mer eller mindre fungerer som disses bakside. Kun to bygårder har adresse til denne veita. Navnet kommer av to forklaringer, som enten er gjet som betyr å støpe, eller gjutare etter yrkebenevnelsen gjørtler. Navnet har flere ganger blitt feilaktig forvekslet med geit, som da veita ble navngitt for første gang gjennom kommisjonsakten av 1694.

Bygninger og annet langs Gjetveita[rediger | rediger kilde]

  • 12: Tidligere C. Hammers Enke moderne manufaktur (fra 1890)

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bratberg, Terje T. V. (2008). Trondheim byleksikon. Oslo: Kunnskapsforlaget. s. 199. ISBN 978-82-573-1762-1. 
  • Christiansen, Per (2004). I veita. Trondheim: Tapir Akademisk Forlag. s. 119. ISBN 82-519-1966-5. 
  • Paasche, Erling (1983). Historisk litteratur om Trondheim: Trondheim i 1000 år: Historisk Guide, Veitene - Middelalderens gatenett i Trondheim, Trondheim kommune.