Speed 2: Cruise Control

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Speed 2: Cruise Control
Generell informasjon
SjangerAction / Thriller / Romantikk
Utgivelsesår1997
Prod.landUSA
Lengde2 t. 1 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegissørJan de Bont
ProdusentJan de Bont
ManusforfatterRandall McCormick
Jeff Nathanson
MusikkMark Mancina
SjeffotografJack N. Green
KlippAlan Cody
Foran kamera
Hovedrolle(r)Sandra Bullock
Jason Patric
Willem Dafoe
BirollerTemuera Morrison
Brian McCardie
Annen informasjon
Distributør20th Century Fox
Budsjett$110 millioner
Premiere(r)13. juni 1997 (USA)
18. juli 1997 (Norge)
Eksterne lenker

Speed 2: Cruise Control er en amerikansk actionthriller fra 1997 regissert av Jan de Bont. Filmen handler om en kvinne og hennes kjæreste som er på crus til Karibia. Turen utvikler seg til et mareritt når en forbrytergruppe forsøker å kapre skipet for å få fatt på en stor samling edelstener ombord. Hovedrollene spilles av Sandra Bullock, Jason Patric og Willem Dafoe.

Den er en oppfølger til Speed, fra 1994. Også i den har Sandra Bullock i den ene hovedrollen.

Speed 2 fikk hard medfart av filmanmelderne og ble heller ikke den publikumssuksessen som var forventet. Enkelte har i ettertid omtalt den som en av filmhistoriens største flopper.

Handling[rediger | rediger kilde]

Forholdet mellom Annie og Jack er avsluttet, og hun er nå i et romantisk forhold med politimannen Alex. Paret forbereder seg på en luksusreise ombord på et cruiseskip i Karibia, men hun opplever nok en gang marerittet når skipet blir forsøkt overmannet av kaprere. Leder for forbrytergruppen er datageniet John Geiger og han er ekspert på hvordan cruiseskip navigerer. Målet til Geiger er få fatt i en stor samling edelstener som befinner seg ombord.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen ble innspilt i perioden oktober 1996 til januar 1997. Opptakene ble gjort på Bahamas, Key West, Los Angeles, Maryland og Miami. Tre cruiseskip ble benyttet under innspillingen, blant annet Seabourn Legend.

Filmanmelderne[rediger | rediger kilde]

Filmen ble nærmest slaktet av filmkritikerne og har bare oppnådd 4 % på Rotten Tomatoes[1] og bare 23% på Metacritic.[2] Den amerikanske filmanmelderen Roger Ebert var imidlertid en av få kritikere som var jevnt over fornøyd med filmen og gav den tre av fire stjerner.[3] Aviser og publikasjoner som The New York Times, TV Guide, Variety og Christian Science Monitor var lunkene i sin mottakelse, mens USA Today, Los Angeles Times, Time Magazine og San Francisco Examiner gav den dårlig mottakelse. Den ble særdeles dårlig mottatt av Washington Post, Dallas Observer og San Francisco Chronicle.[4]

De norske anmelderne var heller ikke så positive. VG gav den terningkast tre, Dagbladet to og Dagsavisen én.[5]

Økonomi og popularitet[rediger | rediger kilde]

Filmen ble langt unna den publikumssuksessen som var forventet. Den innbrakte under halvparten av summen til den første filmen, til tross for at den hadde et budsjett på $110 millioner, noe som var nesten fire ganger større enn den første filmen. Time og Moviefone har omtalt den som en av de største floppene i filmhistoriene.[6][7] Speed 2 innbrakte $164,5 millioner på verdensbasis, hvorav $48,6 millioner i USA. Den havnet på 40.-plass over de mest innbringende filmene i USA i 1997.[8]

Priser on nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Filmen ble tildelt Razzie Award i kategorien verste oppfølger og ble ytterligere nominert i syv kategorier (blant annet verste film, verste regi og verste skuespillerinne).

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]