Soul Blazer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Soul Blazer
SoulBlazerLogo trans2.png
UtviklerQuintet
UtgiverEnix
RegissørMasaya Hashimoto
ProdusentYasuyuki Sone
ForfatterTomoyoshi Miyazaki
KomponistYukihide Takekawa
SerieSoul Blazer
Neste i serienIllusion of Gaia
PlattformSuper NES
UtgivelseJP 31. januar 1992
NA 27. november 1992
EU 27. januar 1994
SjangerAction role-playing
ModusSingle-player

Soul Blazer, utgitt i Japan som Soul Blader (ソウルブレイダー Sōru Bureidā), er et videospill for Super NES utviklet av Quintet og publisert av Enix. Yukihide Takekawa komponerte musikken til spillet.

Soul Blazer er et action-rollespill der man som Mesterens tjener må beseire monstre og frigjøre de fangede sjelene til verdens innbyggere.

Spilljournalister og fans anser ofte Soul Blazer for å være første del i en uoffisiell trilogi sammen med de spirituelle oppfølgerne Illusion of Time og Terranigma.[1] Spillet har også tydelige tematiske likheter med ActRaiser, Quintets forrige spill til Super NES.[2]

Spillet[rediger | rediger kilde]

Spilleren må bygge opp igjen en rekke landsbyer ved å bekjempe monstre med sverd og magi. Når man ødelegger et monsterreir i en hule, setter man fri sjelen til en tidligere innbygger, som blir reinkarnert. Det kan være et menneske, men også alt fra en delfin til en snakkende tulipan. I takt med at sjelene settes fri, blir også byen bygd opp igjen. De nye innbyggerne gir spilleren råd og nyttige gjenstander. Når spilleren har beseiret sjefsmonsteret og satt fri lederen for byen, er den delen av spillet fullført, og man kan fortsette til den neste. Etter at helten har befridd de seks landsbyene, får han tilgang til «World of Evil», der sluttbossen venter.

Handlingsløp[rediger | rediger kilde]

Mesteren sender en av sine himmelske følgere i form av en menneskelig kriger til imperiet Freil, hvor den onde Deathtoll har ødelagt alle landsbyene og stengt inne sjelene til alle levende ting i sine monsterreir. Krigeren må beseire monstrene og frigjøre innbyggernes sjeler for å vekke verden til liv igjen.

Krigeren er dyktig med sverdet og har evnen til å snakke med alt levende.

Fra hver av de seks regionene i spillet må han samle en magisk stein for å åpne veien til «World of Evil», der Deathtoll bor. I tillegg må han spore opp tre hellige gjenstander som til sammen gir ham makt til å påkalle føniksen og beseire Deathtoll.

På veien blir krigeren forelsket i Lisa, datteren til den geniale oppfinneren Dr. Leo. Han finner ut at verden ble ødelagt etter at kong Magridd fengslet Dr. Leo og tvang ham til å lage en maskin som kunne brukes til å kontakte Deathtoll. Den onde tilbød kongen en gullmynt for hver sjel i riket sitt, og dronningen overtalte Magridd til å gå med på handelen.

Krigeren beseirer Deathtoll og reiser tilbake til Mesteren i Himmelen - men ett år senere innser Mesteren at følgeren hans savner livet som menneske, og han går med på å sende ham tilbake til imperiet Freil, men bare under forutsetningen at han mister alle minnene om sin fortid.

Utgivelse[rediger | rediger kilde]

Soul Blazer ble utgitt 31. januar 1992 i Japan, 27. november i Nord-Amerika og 27. januar 1994 i Europa. PAL-utgaven av spillet ble utgitt på tysk, fransk og engelsk, men siden spillet aldri ble lansert i Storbritannia, er det kun den skandinaviske utgivelsen som er på engelsk.[3]

På grunn av begrenset plass til tekst, ble menyene endret en del fra den japanske utgaven til den vestlige. Rommene og mekanikkene knyttet til den første og siste sjefen i spillet ble endret. På to steder i spillet ble nakne kvinnerbryster sensurert bort.[4]

Spillet har aldri blitt utgitt på nytt i noen form.[1]

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Globalt[rediger | rediger kilde]

Quintet rapporterte at Soul Blazer solgt 200 000 eksemplarer i Japan, 70 000 eksemplarer i Nord-Amerika og 25 000 eksemplarer i Europa,[5] til sammen 295 000 solgte kassetter i verden.

Ved utgivelse gav Famitsu magazines fire anmeldere spillet poengsummen 32 av 40.[6] Game Informer magazines tre anmeldere vurderte i 1992 spillet til poengsummene 8,5, 8,75 og 8,5 av 10.[7] I sin første utgave gav GameFans to anmeldere spillet 95% og 92%.[8] Electronic Gaming Monthly's fire anmeldere ga det 8, 9, 8 og 8 av 10 poeng og Editor'a Choice Gold award. De sammenlignet spillet med The Legend of Zelda: A Link to the Past, og en av anmelderne uttalte at Soul Blazer «er like utfordrende, og faktisk mer moro å spille».[9][10] Dragon ga spillet 3 av 5 stjerner.[11] M! Games ga det 78%.

IGN rangerte Soul Blazer som det 76. beste spillet til Super NES gjennom tidene og beskrev det som «modig og minneverdig».[12] I 1995 rangerte Total! spillet som 35. beste til Super NES og skrev «spillet er skikkelig stort og grafisk har det mye å stille opp med. Historien er sterk, og selv om den ikke helt slår Zelda, er den overraskende nær».[13]

I Norge[rediger | rediger kilde]

Den norske utgaven av Nintendo Magasinet viet spillet fire sider i Power Player-bilaget til nummer 9 i 1993. Bladets ene anmelder gav spillet 8 av 10 poeng, mente det var en "blanding av Zelda III og ActRaiser" og avsluttet med å anbefale det som "et sikkert valg for alle eventyrlystne Nintendo-spillere." Bladets andre anmelder gav spillet 7 av 10 poeng, roste størrelsen på spillet, skrev at "grafikken og lyden holder meget høy standard", men landet på at Soul Blazer ikke var "helt sammenlignbart med Zelda III".[14]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Nickel, Thomas. «Zelda? Nein danke! - Abenteuerliche Alternativen». Besøkt 15. mai 2019. 
 2. ^ «Soul Blazer». Quintet Wiki (engelsk). Besøkt 2. september 2022. 
 3. ^ «Soul Blazer (Super Nintendo) - RetroCollect Video Game Database». www.retrocollect.com. Besøkt 2. september 2022. 
 4. ^ «Soul Blazer – The Cutting Room Floor». tcrf.net. Besøkt 2. september 2022. 
 5. ^ «Quintet Game Library». Arkivert fra originalen 7. oktober 2007. Besøkt 26. desember 2008. 
 6. ^ «ソウルブレイダー まとめ [スーパーファミコン] / ファミ通.com». Arkivert fra originalen 12. mars 2016. Besøkt 11. mars 2016. 
 7. ^ Game Informer, issue 6 (September–October 1992), page 47.
 8. ^ GameFan, volume 1, issue 1 (October 1992), pages 7 & 37.
 9. ^ Electronic Gaming Monthly, issue 38 (September 1992), page 22.
 10. ^ Electronic Gaming Monthly, 1993 Video Game Buyer's Guide, page 45.
 11. ^ «Eye of the Monitor». desember 1993. 
 12. ^ Top 100 SNES Games of All Time - IGN.com, https://www.ign.com/lists/top-100-snes-games, besøkt 2022-01-30 
 13. ^ «Top 100 SNES Games». juli 1995. 
 14. ^ «Soul Blazer». Nintendo Magasinet (Nummer 9, 1993): Side 7–11 (i Power Player–bilag). Oktober 1993. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]