Sogndalstrand Amfi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sogndalstrand Amfi
Beliggenhet
AdresseSogndalstrand
KommuneSokndal
Historiske fakta
FormålArena
EierSokndal Kommune
FerdigstiltMai, 2001
Posisjon

Sogndalstrand Amfi
58°19′19″N 6°17′11″Ø

Sogndalstrand Amfi i Sokndal er en arena for utendørskonserter og -teater i Dalane-regionen i Rogaland. Arenaen åpnet i mai 2001 og har en normalkapasitet på 1000 personer. Kapasiteten kan også utvides midlertidig. Om vinteren benyttes amfiet til båtopplag.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Sogndalstrand Amfi sto ferdig i mai 2001, og ble åpnet av daværende kulturminister Ellen Horn. Når amfiet sto ferdig var det i tillegg til å være en utendørsarena med trehusbebyggelse i kulissene, ment å være arena for det lokale spelet, Klokkene i Vammelsund. Dette ble spilt i perioden 2001 til 2010.

Strandaspelet «Klokkene i Vammelsund»[rediger | rediger kilde]

Strandaspelet var skrevet av egersundstrioen Arnt Olav Klippenberg, Ingvar Hovland og Øystein Ellingsen. Handlingen var lagt til napoleonskrigen, da engelskmennene blokkerte havnene slik at det brøt ut hungersnød i Norge. Blokkaden forhindret tilgang til livsnødvendig korn fra Danmark. Strandaspelet forteller historien om den modige Birgitte Kristine som tok opp kampen mot engelskmennene som prøvde å rane kirkeklokkene når alle mennene var på sjøen i kaperfart for å kapre engelske kryssere.

Spelet ble i utgangspunktet gjort med lokale krefter, med drahjelp fra profesjonelle aktører innen lyd, lys, regi, og hovedroller. Her var Rogaland Teater en stor bidragsyter

Konserter[rediger | rediger kilde]

Vamp har avholdt flere konserter i arenaen, og i 2013 satte de sammen med gjesteartist Bjørn Eidsvåg publikumsrekord i med 1700 publikummere. Den gamle rekorden ble satt av Madrugada 2006 da en konsert trakk 1350 mennesker.

Andre artister som har hatt konsert i Sogndalstrand Amfi[rediger | rediger kilde]