Erhvervs- og Vækstministeriet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Erhvervs- og Vækstministeriet (tidligere Økonomi- og Erhvervsministeriet) er et dansk ministerium som ivaretar oppgaver vedrørende økonomisk politikk og erhvervspolitisk fremme. Ministeriet ble opprettet ved regjeringsdannelsen i 2001 ved en sammenslåing av Erhvervsministeriet og Økonomiministeriet. Samtidig ble By- og Boligministeriet nedlagt, og sakene vedrørende byggeri overført herfra, liksom Miljø- og Energiministeriet avgav saker vedrørende energilovgivningen. Økonomi- og Erhvervsministeriet har omkring 3 500 ansatte.

Ministeriet utformer den økonomiske politikk, overvåker de finansielle markeder samt foretar samfunnsøkonomiske analyser. På det erhvervspolitiske området er det ministeriets mål å sikre optimale vilkår for virksomheter i Danmark ved å skape gode muligheter for vekst.

Ministeriet ble fra dets opprettelse i 2001 ledet av Bendt Bendtsen, men er siden overtatt av Lene Espersen etter Bendtsens avgang som politisk leder for det Det Konservative Folkeparti. Ved regjeringsskiftet i 2011 skiftet ministeriet navn fra Økonomi- og Erhvervsministeriet til Erhvervs- og Vækstministeriet.

Styrelser under ministeriet[rediger | rediger kilde]

Under ministeriet hører dessuten en rekke fond og insititusjoner, blant annet Det Økonomiske Råd, Eksportkredit Fonden, Vækstfonden og Dansk Design Center og VisitDenmark.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]